„Vă îndemn să ne mobilizăm pentru ample acțiuni de protest împotriva acestor abuzuri care pun în pericol viața noastră, a tuturor celor care ne aflăm pe teritoriul Republicii Moldova”, a declarat Andrei Năstase.

„Este mai mult ca niciodată nevoie ca toți cetățenii Republicii Moldova să se solidarizeze cu acești oameni în suferință, cu victimele abuzurilor conducerii Republicii Moldova, cu acești oameni pe care țara pe care au iubit-o, în care au trăit și lucrat de mulți ani, i-a trădat”, a spus Andrei Năstase.

Vedeți mai jos textul integral al Declarației:

Dragi prieteni,

Pe data de 6 septembrie 2018, la Chișinău s-a produs o crimă împotriva unor dascăli, de mare calitate. Regimul Plahotniuc, prin intermediul șefului SIS, Vasile Botnari, încălcând toate normele și cutumele internaționale a sacrificat 7 cetățeni turci, profesori ai Liceului Orizont care au locuit zeci de ani în Republica Moldova și care prin activitatea lor au contribuit enorm la dezvoltarea sistemului educațional.

Fără aportul lor pedagic ar fi de neimaginat performanțele elevilor noștri.

În loc ca autoritățile să-i protejeze pe acești oameni care au adus valoare adăugată țării noastre, regimul Plahotniuc a decis să-i răpească într-un stil NKVD-ist și să-i trimită într-o țară în care viața le este pusă în pericol.

Prin această acțiune de o ticăloșie fără margini, destinele a șapte oameni sunt distruse într-un mod cinic și ticălos pentru a satisface niște pofte dictatoriale.

Trăim într-o dictatura în care un criminal a decis că statul pe care l-a capturat poate să comită orice crimă împotriva poporului, pentru că viața oamenilor simpli, cetățeni sau nu ai Republicii Moldova, a ajuns să nu mai valoreze nimic.

Ieri au fost profesorii turci care demaraseră procedurile de obținere a azilului politic. Mâine ar putea fi liderii opoziției politice și civice, profesorii și medicii autohtoni.

În acest context dramatic, mă adresez reprezentanților partidelor politice de opoziție, a societății civile, profesorilor, elevilor, studenților, tuturor cetățenilor care mai cred în demnitatea umană, în stat de drept, în lege, în respectarea drepturile fundamentale ale omului.

Vă îndemn să ne mobilizăm pentru ample acțiuni de protest împotriva acestor abuzuri care pun în pericol viața noastră, a tuturor celor care ne aflăm pe teritoriul Republicii Moldova.

Este mai mult ca niciodată nevoie ca toți cetățenii Republicii Moldova să se solidarizeze cu acești oameni în suferință, cu victimele abuzurilor conducerii Republicii Moldova, cu acești oameni pe care țara pe care au iubit-o, în care au trăit și lucrat de mulți ani, i-a trădat.

Trebuie să arătăm că adevărata Moldovă este alături de acești oameni nevinovați și va lupta pentru a-i întoarce aici, la casa lor adoptivă, în Republica Moldova.

Personal, în calitate de lider al unui important partid de opoziție, în calitate de Primar general ales al Capitalei, îmi cer iertare cetățenilor răpiți, famiilor lor, părinților și copiilor acestora, pentru faptul că autoritățile acestui stat nu i-au protejat, pentru faptul că țara noastră, atât de primitoare, este capturată de un regim crimal, capabil să le distrugă viețile și să le calce în picioare demnitatea.