image
Sursa foto: flickr.com

Votarea online ar putea fi posibilă în Republica Moldova la alegerile din 2024

Votarea online ar putea fi posibilă în Republica Moldova la scrutinul din 2024. Proiectul urma să fie implementat încă în 2016, dar concursul de împrejurări nu a fost favorabil, afirmă responsabilii de la Chișinău. Subiectul a fost abordat astăzi în cadrul unor dezbateri publice, la care au participat și experți din Estonia. Votul prin internet este aplicat la baltici de 18 ani încoace.

„În urmă cu 20 de ani, Estonia a luat o decizie curajoasă - de a elabora proiectul de votare prin internet. Noi am implementat acest sistem pentru prima oară în 2005. Este o istorie lungă”, a spus estonianul Epp Maaten, expert în securitate cibernetică.

Vicepreședintele Comisiei Electorale Centrale, Pavel Postica, este convins că un astfel de sistem ar putea spori, la viitoarele scrutine, numărul de alegători din Republica Moldova. Mulți alegătorii din regiunea transnistreană, dar și cei de peste hotare nu au avut posibilitate să voteze până acum din cauza lipsei accesibilității, au subliniat responsabilii de la Chișinău.

„Am văzut în ochii lor o dezamăgire că statul Republicii Moldova nu a putut să le asigure condiții decente pentru ca ei, fiind cetățeni și având acest drept, nu au avut posibilitatea să-și realizeze acel drept constituțional de a alege”, a declarat Postica.

„An de an constatăm o participare și un interes tot mai jos al alegătorilor în acest important exercițiu democratic. Totodată, avem o bună parte din concetățenii noștri care sunt stabiliți în afara țării și cu siguranță opțiunile curente de votare nu mai satisfac necesitățile acestora. La fel - fraudarea votului”, a menționat și Olga Tumuruc, director al Agenției de Guvernare Electronică.

„Sunt câteva principii care sunt excluse din start. Este exclusă cumpărarea votului, pentru că nu poți cumpăra o aplicație care este dezvoltată după toate principiile și toate regulile de dezvoltare. De asemenea, toți algoritmii criptografici nu permit ca să poți interveni și să schimbi dorința pe care a exprimat-o un cetățean”, a adăugat Gheorghe Pantaz, director al Serviciului de Tehnologii Informaționale.

Cetățenii Republicii Moldova vor putea folosi metoda electronică de vot în anul 2024, susțin reprezentanții CEC.

„Pentru Republica Moldova, conform planului de acțiuni care este aprobat, se planifică a fi pilotat votul prin internet pentru anul viitor. Vorbim despre o pilotare fără efecte juridic. Deci, noi urmează să testăm cum va funcționa votul prin internet”, spune Alexandru Berlinschi, secretar al Comisiei Electorale Centrale.

Inițiativa a pornit încă în anul 2008, printr-o lege adoptată de Parlament, prin care a fost fixat conceptul de digitalizare a procesului electoral. Astfel, Comisia Electorală Centrală trebuia să digitalizeze procesul electoral într-un termen de cinci sau opt ani.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: