image
Sursa foto: md.usembassy.gov

Ambasadorul SUA: Decizia de a păstra neutralitatea ține doar de Republica Moldova

Dacă Republica Moldova îşi menţine sau nu statutul de neutralitate, este o chestiune care trebuie s-o decidă singură, a declarat ambasadorul Statwelor Unite la Chișinău, Kent Logsdon.

Kent Logsdon s-a referit la acest subiect într-o prelegere adresată studenţilor Facultăţii de Relaţii internaţionale Științe Politice și Administrative a Universităţii de Stat, notează agenția Infotag.

"SUA nu decid asupra statutului de neutralitate al unei ţări. Această decizie îi aparţine fiecărui stat în parte. Ştim că există discuţii aprinse în societate referitoare la faptul dacă Moldova are sau nu are nevoie de neutralitate. Pornim de la statutul de neutralitate al Moldovei stabilit în Constituţie şi îl respectăm", a spus ambasadorul Statelor Unite în Republica Moldova.

În acelaşi timp, potrivit lui Kent Logsdon, Statele Unite ajută Moldova să creeze o forţă armată funcţională.

"Dar înţelegem şi faptul că, oricât de mult am ajuta Moldova, ea are un potenţial limitat din punct de vedere militar. Pentru că Moldova este o ţară mică, cu o armată mică. Şi cred că este corect că dumneavoastră (Moldova) discutaţi despre alianţe, cooperare cu ţările vecine pentru a vă asigura propria apărare. Dar, din nou, noi în Statele Unite nu luăm decizii în această direcţie, aceasta ar trebui să fie decizia Moldovei. Susţinem eforturile de creştere a capacităţilor de apărare, dar decizia de a rămâne neutră sau nu depinde de Moldova", a subliniat amabsadorul SUA.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: