image
Sursa foto: mfa.gov.md

Popescu: „Vrem să reducem tarifele la roaming cu toate statele unde călătoresc, învață și trăiesc conaționalii noștri”

Semnarea Acordului dintre Guvernul Republicii Moldova și Guvernul României privind reducerea tarifelor de furnizare a serviciilor de roaming internațional și a celor de apeluri internaționale între cele două state este un prim-pas, planul guvernării fiind reducerea tarifelor la roaming cu toate statele în care locuiește sau călătorește o mare parte din moldoveni, afirmă ministrul de Externe, Nicu Popescu.

„Acordul livrat de către Guvernul Gavrilița urmează să aducă beneficii pentru toți cei care călătoresc în România. Cifrele vorbesc de la sine: În 2019, cu un an înainte de declanșarea pandemiei - perioadă în care lumea călătorea mai ușor și mai fără griji peste hotare - cetățenii noștri care au folosit telefonia mobilă în regim de roaming în România au apelat timp de 1.012.534 de minute și au fost apelați timp de 1.307.964 de minute”, a menționat vicepremierul Nicu Popescu.

România reprezintă principala țară în care utilizatorii din Republica Moldova consumă servicii de roaming, jumătate din toate serviciile de roaming consumate în cadrul călătoriilor în Uniunea Europeană, fapt ce a și determinat ca în anul 2019, șeful diplomației Republicii Moldova Nicu Popescu în cadrul guvernului condus pe atunci de către Maia Sandu, să demareze procedurile de consultare și negociere cu partea română pentru eliminarea costurilor excesive de roaming și reducerea tarifelor pentru terminarea apelurilor internaționale între cele două state până la nivelul tarifelor reglementate în interiorul Uniunii Europene.

De menționat că după implementarea Acordului, utilizatorii din Republica Moldova, aflându-se în roaming în România, vor putea beneficia de servicii voce, date și SMS la tarife apropiate de cele naționale. Astfel, pentru apelurile efectuate în roaming din România în Republica Moldova, tarifele vor scădea de cel puțin 10 ori; pentru apelurile primite în roaming în România din Republica Moldova nu va fi perceput tarif; pentru serviciile Internet utilizat în roaming în România, tarifele vor scădea de cel puțin 5 ori.

„Sunt bucuros că discuțiile lansate de doamna Maia Sandu în 2019, sprijinite și promovate cu multă dedicare de colegii din actualul guvern în persoana doamnei prim-ministru Natalia Gavrilița și a viceprim-ministrului, ministrului infrastructurii și dezvoltării regionale, Andrei Spînu, care a negociat în detalii prevederile acestui Acord, se cuantifică într-o nouă realizare care va spori comunicarea și apropierea între cetățenii Republicii Moldova și ai României. Este primul pas, avem un plan ambițios ambițios să reducem tarifele la roaming cu toate statele unde călătoresc, învață și trăiesc într-un număr mare conaționalii noștri”, a mai spus ministrul Nicu Popescu.

Noutăţile partenerilor

comentarii: