image
Sursa foto: jurnal.md

La Chișinău a fost lansată Asociația Rețelei Femeilor Refugiate din Ucraina

Femeile refugiate din Ucraina au creat o asociație obștească care vine cu soluții pentru problemele mai puțin evidente ale comunității ucrainene din Republica Moldova.

Scopul asociației este de a oferi suport femeilor refugiate din Ucraina și de a le ajuta să se adapteze cu succes la viața pașnică. Asociația își propun să creeze o comunitate în cadrul căreia să fie promovate integrarea, schimbul multicultural, antreprenoriatul, parteneriatele, apărarea drepturilor femeilor aflate în situații de criză.

Ambasadoarea Germaniei în Republica Moldova, Margret Maria Uebber, a apreciat deschiderea Republicii Moldova de „integra refugiații în structurile sociale, în sistemul educațional și pe piața muncii”. Ea a menționat că acest lucru este important pentru femeile refugiate deoarece „dobândirea de abilități le va ajuta să devină independente din punct de vedere economic”. Totodată, ea a reiterat și ce-l de-al doilea obiectiv al asociației, și anume de a constitui „un forum de dialog cu instituțiile și autoritățile locale cu scopul de a include nevoile specifice ale femeilor refugiate ucrainene în politicile și programele publice. Astfel, proiectul oferă refugiaților ucraineni o voce și le permite să-și exprime propriile nevoi”, a spus diplomata, citată de IPN.

Svetlana Andrieș, coordonatoare de program UN Women în Moldova, a menționat că rolul acestor rețele este de a amplifica vocea femeilor și a face ca ea să fie auzită. „Noi, UN Women, credem mult în rețele și dialog cu platformele”. „Doar împreună cu aceste organizații care militează pentru drepturile și oportunitățile egale ale femeilor alături de bărbați, putem propulsa integrarea economică, socială și politică a femeilor, inclusiv din Ucraina.”

În cadrul evenimentului de lansare a Asociației Rețelei Femeilor Refugiate din Ucraina au avut loc discuții în panel la care au participat oficialii și reprezentanți ai diverselor organizații neguvernamentale și asociații care luptă pentru drepturile femeilor.

Evenimentul a fost realizat în cadrul proiectului „Împreună Mai Puternice”, implementat de Asociația Antreprenorilor cu Dizabilități din Republica Moldova, cu susținerea UN Women și finanțat de Fondul Femeilor pentru Pace și Asistență Umanitară (WPHF).

Noutăţile partenerilor

comentarii: