image
Sursa foto: Privesc.eu

Gămurari, despre dosarul DIICOT care îl vizează pe Plahotniuc: Nu a fost discutat niciodată în cadrul PD

Dosarul penal în care este vizat Vladimir Plahotniuc, inițiat de Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism din România, nu a fost discutat niciodată în cadrul partidului, afirmă purtătorul de cuvânt al formațiunii, Vitalie Gămurari.

Totodată acesta susține că nu are acces la informațiile despre dosar și nu știe nici dacă Plahotniuc și-a luat un avocat care să-i apere interesele.

Ieri portalul G4media.ro a scris că DIICOT a formulat cerere de transfer a procedurii penale în Republica Moldova în dosarul care îl vizează pe Vladimir Plahotniuc. Dosarul a fost deschis pentru mai multe infracţiuni: constituirea de grup infracţional, şantaj, înşelăciune şi spălare de bani.

„Permiteți-mi să nu dau răspuns inclusiv pentru faptul că sunt jurist, dar și din cauza funcției pe care o dețin, din simplu motiv că pot fi interpretări greșite. Nu cunosc prea multe lucruri despre acel transfer, dar știind cum funcționează justiția și nu doar în RM, sunt momente specifice care nu pot fi declarate greșit și ulterior să se facă referință la faptul că purtătorul de cuvânt a spus acest lucru”, a declarat purtătorul de cuvânt al PD.

Gămurari a refuzat să spună și dacă Plahotniuc are un avocat care să-i reprezinte interesele în cadrul acestui dosar deschis România.

„Permite-ți din nou să nu dau comentarii, din motiv că nu cunosc multe lucruri și pentru că de fiecare dată am făcut o delimitare dintre aspectele publice și aspectele private. În viziunea mea, această întrebare ține de aspectul privat al liderului partidului, a domnului Plahotniuc. Asta ca să nu fiu vizat că nu spun niciodată numele liderului PD. Până nu există o hotărâre definitivă, oricare discuție pe acest subiect sunt în afara cadrului care ține de PD”, a adăugat Gămurari.

Acesta a mai precizat că subiectul privind dosarul pe numele lui Plahotniuc nu a fost discutat niciodată la ședințele PD. „Niciodată, de aceea cunosc doar din ceea ce a apărut în presă. Nu cunosc amănunte din simplu motiv că nu am avut niciodată acces la aceste lucruri”, a mai spus purtătorul de cuvânt al PD.

Urmărirea penală a fost începută in rem anul trecut. Dosarul a fost constituit în aprilie 2017 ca urmare a unei plângeri penale formulate de cetăţeanul ruso-moldovean Veaceslav Platon.

Platon a reclamat autorităţilor române că Vladimir Plahotniuc l-ar fi înşelat şi deposedat de acţiuni la bănci şi companii de asigurare din Republica Moldova: Victoriabank, Banca de Economii, ASITO, Victoria-Asigurări şi Alfa Engineering. El s-a plâns procurorilor români că Vladimir Plahotniuc ar fi pus la cale un “take over” al afacerilor sale prin intermediul autorităţilor din Republica Moldova – Banca Centrală de la Chişinău şi organele de procuratură.

În februarie acest an, DIICOT a cerut Tribunalului Bucureşti să aprobe cererea de transfer a procedurii penale în Republica Moldova pentru mai multe motive:

“Posibilele infracţiuni sesizate nu au fost comise, nici măcar în parte, pe teritoriul statului român şi, în consecinţă, administrarea unor mijloace de probă ar fi extrem de îngreunată”, arată procurorii DIICOT în cererea de transfer a procedurii penale. DIICOT mai arată că, deşi Plahotniuc are cetăţenia română, el locuieşte mai mult în Republica Moldova, iar faptele de care este acuzat de către Veaceslav Platon ar fi fost comise tot acolo.

Tribunalul Bucureşti a admis solicitarea DIICOT la începutul lunii martie, iar marți, 15 mai, se judecă apelul la Curtea de apel Bucureşti.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: