image
Sursa foto: Jurnal.md/Nadejda Roșcovanu

VIDEO: Maia Sandu, după ședința CSS: „Am discutat schimbările care pot surveni, inclusiv riscurile unor incidente nucleare”

La ședința Consiliului Suprem de Securitate, care a avut loc sâmbătă, au fost discutate schimbările care pot surveni în regiune și, în special, în RM, în rezultatul anunțurilor făcute de Federația Rusă, referitor la mobilizarea parțială, referendumurile secesioniste din regiunile ucrainene aflate sub controlul armatei ruse și eventuala utilizare a armelor neconvenționale. Anunțul a fost făcut de preșeidntele Maia Sandu, în cadrul unui briefing organizat în această dimineață.

Raportorii s-au referit la mai multe categorii de riscuri: creșterea fluxului de refugiați, întreruperea furnizării de gaze, perturbarea furnizării energiei electrice, exploatarea crizei de către grupuri infracționale și agenți străini pentru provocarea destabilizărilor”, a spus președintele.

CSS a aprobat o serie de recomandări, inclusiv creșterea vigilenței și actualizarea planurilor de acțiuni corespunzător noilor riscuri.

Monitorizarea mai riguroasă a situației în regiunea transnistreană și descurajarea implicării populației din această zonă în activități de mobilizare desfășurate de Federația Rusă.

Pregătirea pentru un eventual flux de refugiați, aprovizionarea cu resurse energetice alternative în cazuri de urgență, verificarea planurilor de contingență în caz de incidente nucleare.

„În prezent riscul de folosire a armelor nucleare este evaluat ca puțin probabil, dar nu imposibil. În acest context s-a recomandat Guvernului să verifice gradul de pregătire a instituțiilor și a populației pentru eventuale incidente nucleare și să reia campania de comunicare despre măsurile de protecție în situație de accident nuclear. Rog cetățenii să fie atenți la comunicările Inspectoratului General pentru Situații de Urgență la acest subiect”, a spus președintele.

Maia Sandu a mai adăugat că există riscul mobilizării cetățenilor din raioanele de est. Pentru a descuraja astfel de acțiuni este examinată situația revocării cetățeniei RM pentru cetățenii care dețin atât cetățenia RM, cât și a FR și care vor lupta de partea agresorului.

La fel este examinată posibilitatea înăspririi pedepselor pentru cei care au doar cetățenia RM și, la fel, luptă de partea agresorului.

Președintele a solicitat MAEIE să inițieze consultări bilaterale cu FR în vederea excluderii cazurilor de recrutare a cetățenilor RM, rezidenți în FR, în cadrul activităților de mobilizare desfășurate în această țară.

MAEIE, alte instituții, vor ajuta cetățenii RM care doresc să revină acasă. Ambasada RM în FR deja lucrează în regim extins pentru a da curs solicitărilor în creștere.

CSS a mai consemnat că în ultimul timp a crescut numărul de incidente în zona de securitate. Cetățenii sunt supuși unor controale care nu sunt conforme standardelor misiunii de pacificare. Delegația RM în CUC solicită clarificări și lucrează să deescaladeze situația.

„Este evident că riscurile de securitate sunt în creștere. Asta înseamnă că avem nevoie de consilidarea sectoarelor de apărare și de menținere a ordinii publice. Toate instituțiile din aceste sectoare sunt mobilizate pentru a răspunde adecvat acestor riscuri”, a mai spus președintele.

Totodată, în sectorul energetic, autoritățile din RM nu au certitudinea că Gazprom va respecta contractul cu Moldovagaz.

De la 1 octombrie conform contractului, prețul de achiziție a gazului ar trebui să fie semnificativ mai mic. Autoritățile sunt pregătite să acționeze în orice situație după scenariile pregătite anterior. Cetățenii vor avea sprijinul Guvernului și în această iarnă, așa cum l-au avut și iarna trecută.

„Pe fondul dificultăților și amenințărilor în creștere pe plan extern, observăm o consolidare a eforturilor grupărilor criminale care au delapidat RM în ultimii 30 de ani în interiorul țării. Statul va respecta dreptul cetățenilor de a protesta pașnic, dar instituțiile nu trebuie să admită provocări”, a spus Maia Sandu

Astfel, CSS a remarcat că organele de drept trebuie să identifice prompt sursele de finanțare a celor care plătesc pentru participarea la proteste și să pedepsească aspru orice tentativă de agresiune.

Evenimentul poate fi urmărit integral mai jos.

Noutăţile partenerilor

comentarii: