image
Sursa foto: jurnal.md

Socialiștiii au mers la Curtea Constituțională să apere simbolurile invaziei ruse „Z”, „V” și panglica „Sf. Gheorghe”

Deputații socialiști Adrian Lebedinschi și Grigore Novac au contestat la Curtea Constituțională amendamentele la Codul contravențional, votat de Parlamentul Republicii Moldova la 7 aprilie 2022, care interzic însemnele invaziei ruse în Ucraina „Z”, „V” și panglica „Sf. Gheorghe”.

Socialiștii consideră ilegale amendamentele, „întrucât articolul 32 al Constituției Republicii Moldova garantează libertatea opiniei și a exprimării cetățenilor”.

Legea votată contravine doctrinei internaționale și practicii instanțelor europene, precum și unui șir de acte fundamentale în domeniul drepturilor omului: Declarația Universală a Drepturilor Omului, Convenția Europeană a Drepturilor Omului.Ținând cont de faptul că, potrivit Legii Supreme, „Republica Moldova este un stat de drept, democratic, în care demnitatea omului, drepturile și libertățile lui, libera dezvoltare a personalității umane, dreptatea și pluralismul politic reprezintă valori supreme”, ne-am adresat către Curtea Constituțională cu solicitarea de a declara neconstituțional amendamentul aprobat”, a declarat Adrian Lebedinschi.

Amintim că potrivit legislației în vigoare, persoanele care afișează simbolurile războiului sau panglica bicoloră „Sf. Gheorghe” riscă o amendă în sumă de la 4500 până la 9000 de lei. Persoanele juridice și cele cu funcții de răspundere - riscă amenzi de la 9000 până la 18 000 de lei.

Blocul Comuniștilor și al Socialiștilor nu au condamnat până la momentul actual războiul din țara vecină.

Rusia a invadat Ucraina pe 24 februarie, trimițâd trupe atât de pe teritoriul rus, cât și din Belarus, în ceea ce a numit o „operație militară specială” menită să demilitarizeze și să „denazifice” țara vecină.

Ucraina a opus însă o rezistență acerbă, iar Occidentul a impus sancțiuni ample menite să forțeze Rusia să-și retragă forțele din Ucraina.

Citeşte mai mult despre

P

Noutăţile partenerilor

comentarii: