image
Sursa foto: Wall-Street.ro

Lupta cu pesta porcină africană: Circa 700 de porci din localitățile afectate vor fi sacrificați

Porcii din localitățile afectate de pesta porcină africană vor fi sacrificați, iar proprietarii animalelor - despăgubiți. Totodată, perioada de vânat a mistreților va fi extinsă pe tot parcursul anului.

Situația complicată privind răspândirea pestei porcine africane pe teritoriul Republicii Moldova a fost examinată astăzi în ședința Comisiei pentru Situații Excepționale.

Urmează a fi sacrificați circa 700 de porci din localitățile afectate de pesta porcină africană. Proprietarii animalelor sacrificate vor fi despăgubiți. Suma care va fi alocată în acest scop se ridică la 1 milion și jumătate de lei.

De asemenea, va fi extinsă perioada de vânat pentru mistreți, vulpi și șacali pe tot parcursul anului, iar autorizația în acest scop va fi gratuită. Totodată, vor fi create și grupuri speciale pentru vânatul mistreților.

Va fi înăsprit și controlul la punctele de trecere a frontierei, fiind interzis importul cărnii și a produselor din carne de porc. În paralel, va fi desfășurată o amplă campanie de informare a populației despre pericolul răspândirii pestei porcine africane.

De asemenea, vor fi evaluate plantațiile de porumb, în scopul neadmiterii procesării ca furaje pentru animale a plantelor de porumb afectate de către mistreți.

Potrivit ANSA, de la începutul anului au fost înregistrate 22 focare de pestă porcină. În prezent, rămân active 13 focare din 6 localități din raioanele Ștefan-Vodă, Vulcănești și Cahul. Sub monitorizare sunt și 3 zone unde virusul a fost depistat la mistreți.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: