image
Sursa foto: Jurnal.md

Maia Sandu, despre situația de la CFM: „Dosarele deschise stau în aer, iar buzunarele unora se umplu cu bani ilegali”

Conducerea întreprinderii de stat Calea Ferată a Moldovei a dus întreprinderea conștient pe calea falimentului, prin scheme de corupție, achiziții trucate, acțiuni de fraudare și de sustragere în proporții deosebit de mari. Corupția și administrarea defectuoasă a întreprinderii sunt cauza neplății salariilor angajaților. Declarațiile au fost făcute de președintele Maia Sandu, după ședința Consiliului de Securitate

Potrivit președintelui, în timp ce un grup de hoți fură ani la rând întreprinderea CFM, aproape 7 mii de oameni nu și-au primit salariile de mai bine de 4 luni. „În tot acest timp, când oamenii au ajuns să nu aibă cu ce-și întreține familiile, dosarele deschise stau în aer, iar buzunarele unora se umplu cu bani ilegali pe spatele cetățenilor”, a declarat Maia Sandu.

Consiliul Suprem de Securitate a decis în cadrul ședinței care a avut loc ieri, 27 aprilie, în legătură cu situația gravă de la CFM, să solicite Agenției Proprietăți Publice (APP) să prezinte CSS, în termen de 10 zile, un plan operativ pentru remedierea situației la întreprindere, care să prevadă inclusiv acțiuni de reeșalonare a datoriilor și prioritizarea plăților salariilor.

În același timp Guvernul ar trebui să identifice în regim de urgență surse pentru plata salariilor angajaților.

CSS mai solicită Guvernului (APP) să suspende contractele de muncă cu administrația CFM, în special cu directorul interimar al CFM, Adrian Onceanu, reieșind din performanța proastă și managementul defectuos din ultima perioadă.

În legătură cu acest fapt Agenția Proprietății Publice ar urma să organizeze un concurs transparent și corect pentru selectarea noului director general al CFM.

Totodată CSS solicită CNA să se autosesizeze și să întreprindă măsurile necesare pentru investigarea activității fostei și actualei conduceri a CFM sub aspect de corupție. Procuratura Generală - să accelereze urmărirea penală în cadrul dosarelor deschise pe aceste fraude.

Totodată CSS solicită CFM să implementeze imediat recomandările Curții de Conturi făcute încă prin decizia din 17 decembrie 2020.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: