image
Sursa foto: presedinte.md

Vizita Maiei Sandu la Ottawa: Canada oferă 2 mil. de dolari și anunță că va impune sancțiuni pentru persoane corupte din RM

Canada va sancționa persoane și entități conexe din Moldova care comit încălcări sistematice ale drepturilor omului, pun în pericol pacea și securitatea internațională sau care s-au implicat în acte semnificative de corupție.

Despre aceasta a anunțat Guvernul de la Ottawa după vizita președintei Republicii Moldova, Maia Sandu, în Canada.

Despre întrevederea Maiei Sandu cu premierul, Canadei, Justin Trudeau, Serviciul de presă al executivului canadian anunță că cei doi oficiali au discutat despre impactul global și răspunsurile la invazia brutală și nejustificată a Ucrainei de către Vladimir Putin, precum și despre securitatea în Europa de Est.

„Justin Trudeau a reiterat sprijinul Canadei pentru suveranitatea și integritatea teritorială a Moldovei în fața agresiunii ruse și a acțiunilor destabilizatoare – inclusiv dezinformare, tactici hibride, interferențe și sprijinul regiunii separatiste transnistrene. Premierul a lăudat Republica Moldova pentru că și-a deschis porțile și pentru că a oferit adăpost, siguranță și asistență umanitară celor peste 800.000 de ucraineni care fug de devastările cauzate de invazia la scară largă a președintelui Putin”, arată sursa citată.

Prim-ministrul Trudeau a subliniat sprijinul Canadei pentru Moldova prin anunțarea unei noi inițiative care va contribui la creșterea capacității Poliției Naționale a Moldovei de a asigura securitatea, în special în zonele cu un număr mare de refugiați și migranți.

Prin Programul de Operațiuni pentru Pace și Stabilizare, Canada sprijină un nou proiect de 2 milioane de dolari. Proiectul va contribui la furnizarea de instruire, echipamente și asistență tehnică Poliției Naționale a Moldovei și va fi esențial pentru eforturile acestora de a aborda problemele de securitate în comunitățile cu mobilitate crescută.

Prim-ministrul Canadei a mai anunțat că, prin Parteneriatul de asistență tehnică și în colaborare cu Biroul Comisarului pentru Afaceri Judiciare Federale din Canada, Canada va trimite judecători canadieni în Moldova pentru a împărtăși cele mai bune practici care sporesc capacitatea instituțională și consolidează responsabilitatea și integritatea judiciară.

Canada a anunțat, de asemenea, intenția de a stabili un nou set de reglementări privind sancțiunile în conformitate cu Legea privind măsurile economice speciale în legătură cu invazia și ocuparea ilegală și brutală a Ucrainei de către Rusia. Aceste noi reglementări vor permite Canadei să sancționeze persoane și entități conexe din Moldova care comit încălcări sistematice ale drepturilor omului, pun în pericol pacea și securitatea internațională sau care s-au implicat în acte semnificative de corupție.

Prim-ministrul a reiterat sprijinul Canadei pentru eforturile interne de reformă instituțională și agenda anticorupție a Republicii Moldova, precum și sprijinul său pentru calea Moldovei către integrarea în Uniunea Europeană.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: