image
Sursa foto: jurnal.md

ANRE a redus tarifele pentru energia termică livrată de Termoelectrica și CET-Nord

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a aprobat ajustarea extraordinară a prețului la energia electrică produsă și a tarifului pentru energia termică livrată consumatorilor de către S.A. Termoelectrica și CET-Nord.

Astfel, tariful pentru energia termică livrată consumatorilor Termoelectrica va fi de 3 267 lei/Gcal, ceea ce reprezintă o diminuare a tarifului cu 310 lei/Gcal (sau 9%) în raport cu tariful actual.

Prețul pentru energia electrică produsă a fost stabilit la nivelul de 398 bani/kWh, în creștere cu 5 bani/kWh (sau 1%) față de prețul în vigoare.

Potrivit ANRE, ajustarea a fost determinată de următorii factori: desfășurarea, începând cu luna iunie a.c., a activității de producere cu excluderea păcurii și utilizarea integrală a gazelor naturale în scopuri de producere a energiei; creșterea accentuată a ponderii cheltuielilor de achiziție a gazelor naturale în totalul cheltuielilor de combustibil necesar pentru producerea energiei electrice, de la 19% la 59%; diminuarea ponderii cheltuielilor de procurare a păcurării pentru producerea energiei electrice, de la 81% la 41%; includerea în structura prețului și tarifului a cantității de 7 000 tone de păcură din rezervele de stat în cuantum de 208 609 219 lei, echivalent al costului gazelor naturale substituite.

De asemenea, tariful pentru energia termică livrată consumatorilor S.A. „CET-Nord” a fost stabilit la nivelul de 3 561 lei/Gcal, ceea ce reprezintă o diminuare a tarifului cu 344 lei/Gcal (sau 9%) în raport cu tariful actual.

Prețul pentru energia electrică produsă va fi 466 bani/kWh, ceea ce reprezintă o diminuare cu 145 bani/kWh (sau 24%) față de prețul în vigoare.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: