image
Sursa foto: captură video / Jurnal TV

Cum (nu) explică PAS absența de la învestirea lui Guțul în Găgăuzia; Deputat PAS: „Noi o să lucrăm cu cetățenii de acolo”

Absența reprezentanților conducerii de vârf a țării la ceremonia de ieri, de învestire a funcție a noii bașcane a Găgăuziei, Evghenia Guțul, a trezit mai multe semne de întrebare în rânsurile cetățenilor și a societății civile. Deși legea nu cere în mod imperativ prezența unor executori ai actului guvernării, totuși, legile nescrise ale diplomației indică faptul că prezența cel puțin a unor reprezentanți de rangul doi sau trei ar fi fost necesari la eveniment. Deputatul PAS Radu Marian, prezent în platoul emisiunii „Secretele Puterii” de la Jurnal TV, a insistat însă că guvernarea va continua să investească în cetățenii din Găgăuzia în egală măsură cum face în cei din alte coțuri ale RM.

Guvernarea va continua să investească în Găgăuzia, în cetățenii care locuiesc pe acel teritoiu, la fel cum face și în cazul celor din alte regiuni ale țării. Ancheta privind alegerile din Găgăuzia ar urma să continue, alături de eforturile de „slăbire a grupării criminale”.

„Haideți să nu facem decizii pripite. Desigur că guvernarea o să lupte pentru cetățenii din UTA Găgăuzia așa cum o fac pentru cetățenii din alte regiuni a Republicii Moldova. Statul a investit și va investi în continuare așa cum o face în alte regiuni. Referitor la situația de acolo, întotdeauna a fost foarte complicat pentru orice partid de dreapta să ia mai mult de 5%. Acum, e adevărat că în cazul grupătii criminale respective, avem o situație inedită, pentru că are susținere directă de la Kremlin, are susținere financiară foarte mare. Evident, s-au făcut eforuri pentru a slăbi această grupare criminală. Noi știm cum au avut loc acolo alegerile, au fost mari acuzații, dovezi de cumpărare a votului. Deci, lucrurile astea nu vor rămâne așa, o să așteptăm finalitatea acestei anchete”, a declarat alesul poporului.

Întrebat în mod repetat de ce nu a fost prezent la ceremonia de învestire cel puțin un reprezentant de ordinul doi sau trei al guvernării, deputatul a insistat că întreaga conducere a țării „va lucra cu cetățenii”.

„Noi o să lucrăm cu cetățenii de acolo, cu aleșii locali de acolo în ceea ce privește proiectele pe care putem să le implementăm. Noi am implemenatat și o sa impletăm proiecte. Evident că vrem să aducem mai multă corectitudine în relația dintre centru și UTA Găgăuzia”, a subliniat Marian.

În ciuda răspunsurilor incomplete și ambigue ale deputatului, analistul politic Anatol Țăranu consideră că actul de absență cel puțin al unui reprezentant din guvernare ieri, la Comrat, este, din punct de vedere al simbolismului politic, o indiferență față de teritoriul UTAG asemănătoare unei indiferențe față de un teritoriu care nu ar aparține statului Republica Moldova.

„Nu pot să înțeleg de ce nimeni nu merge din oficialități în Găgăuzia. Da, este greu să mergi, pentru că astfel poți să legitimezi o alegere frauduloasă. Bun, dar măcar Secretarul Genral al Guvernului putea să fie trimis încolo ca să stea acolo și să le spun găgăuzilor că „iată, aici este Chișinăul oficial, voi nu sunteți din capul vostru”. E simbolic: nimeni de la Guvern nu merge la învestire. Cum poți să faci acest lucru? Asta înseamnă că teritoriul acesta nu aparține Republicii Moldova sau cum? Din punct de vedere al simbolismului politic, acesta este mesajul, chiar dacă nu-l percepeți în așa fel, dar așa îl percep găgăuzii”, a menționat politologul.

Într-adevăr, legislația Republicii Moldova nu indică vreo obligație pentru reprezentanții gurvernării să se prezinte la un asemnea eveniment. Dar, explică, analistul politic, în limbaj diplomatic, această obligație nescrisă există și ieri aceasta a fost întocmai încălcată.

„Legea nu spune că cineva de la Chișinău trebuie să plece să fie prezent acolo. Din acest punct de vedere, legea nu a fost încălcată. A fost încălcat altceva: procedura de relaționare dintre centru și teritoriu”, a conchis Anatol Țăranu.

Amintim că nici premierul Dorin Recean și niciun alt reprezentant al Guvernului nu a participat, în seara zilei de ieri, la evenimentul de îmvestire a noului bașcan al UTA Găgăuzia. Anunțul a fost făcut de purtătorul de cuvânt al premierului, Daniel Vodă.

În schimb, echipa din spatele Evgheniei Guțul s-a îngrijit să aducă la eveniment „oaspeți deosebiți”, printre care se numără și renumitul actor turc Burak Özçivit, celebru pentru rolurile pe care le-a avut în producții precum „Secolul magnific”, „Regele - pasăre cântătoare” și „Dragostea neagră”.

Noutăţile partenerilor

comentarii: