image
Sursa foto: Profimedia

Şeful AIEA îşi amână vizita la centrala din Zaporojie din raţiuni de securitate

Rafael Grossi, şeful Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), şi-a amânat vizita planificată la centrala nucleară din Zaporojie, în sudul Ucrainei, aflată sub controlul Rusiei, până când va putea să se deplaseze în siguranţă, a declarat miercuri un înalt oficial guvernamental ucrainean, citat de Reuters, potrivit Agerpres.

Grossi urma să viziteze uzina miercuri, după discuţiile de marţi de la Kiev, dar o sursă diplomatică a declarat că vizita va fi amânată cu "câteva ore". Agenţia rusă de ştiri Interfax citează un responsabil local instalat de Rusia, afirmând că Grossi va efectua vizita la centrală joi.

„Aşteaptă să poată să se deplaseze în siguranţă”, a declarat pentru Reuters, sub rezerva anonimatului, un oficial guvernamental ucrainean de rang înalt, fără să precizeze când va sosi Grossi la centrala din sud-estul Ucrainei. Moscova şi Kievul au raportat lupte grele în sudul şi estul Ucrainei de la începutul contraofensivei ucrainene cu o săptămână în urmă. Grossi a declarat marţi, la Kiev, că este „foarte îngrijorat” de faptul că centrala nucleară ar putea fi prinsă în contraofensiva ucraineană de recucerire a teritoriului ocupat de Rusia.

AIEA a declarat duminică că are nevoie de acces la un sit din apropierea centralei din Zaporojie pentru a verifica nivelul apei, după ce rezervorul din apropiere a pierdut o mare parte din apă în urma distrugerii barajului Kahovka din aval.

Ucraina şi Rusia se acuză reciproc de sabotarea barajului, ceea ce a dus la inundaţii catastrofale în zonă. Ţările occidentale afirmă că încă strâng dovezi, dar consideră că Ucraina nu ar fi avut niciun motiv să îşi provoace o astfel de catastrofă.

Forţele ruse au capturat barajul hidroelectric şi centrala nucleară din sudul Ucrainei la scurt timp după invazia lor în februarie 2022. Centrala nucleară din Zaporojie foloseşte un bazin de răcire pentru a-şi proteja cele şase reactoare de o supraîncălzire potenţial dezastruoasă.

Noutăţile partenerilor

comentarii: