image
Sursa foto: jurnal.md

Harunjen, procuror general pe vremea regimului Plahotniuc, vrea iar la șefia PG; Îi cere Maiei Sandu anularea demiterii sale

Ex-procurorul general al Republicii Moldova, Eduard Harunjen, i-a solicitat preşedintei Maia Sandu anularea decretului din iulie 2019, prin care fostul șef al statului, Igor Dodon, l-a demis din funcția de procuror general. Anunțul a fost făcut de Harunjen în cadrul unei conferințe de presă.

„Astăzi am înaintat o cerere prealabilă către președintele Republicii Moldova, prin care am solicitat fie anulate efectele decretului ex-președintelui R. Moldova, Igor Dodon, din 11 iulie 2019, prin care am fost demis din funcția de procuror general. Acest decret a fost viciat de mai multe circumstanţe de drept şi de fapt", a spus acesta.

Potrivit lui Harunjen, demisia sa a fost un şantaj politic.

,,Pe 9 iulie 2019, majoritatea parlamentară de atunci, l-a propunerea unui deputat, actual ministru al Justiţiei RM, a votat o hotărâre parlamentară prin care s-ar fi constat circumstanţe care ar pune la îndoială legalitatea numirii mele în funcţia de procuror general. Deputaţii i-au propus lui Igor Dodon să emită un decret pentru a pune în aplicare această hotărâre şi să mă demită din funcţie, pe motivul că ,,în 2016 eu nu am întrunit condiţiile legale pentru a fi desemat în această funcţie". După adoptarea acelei hotărâri, s-a insistat din partea politicului ca eu să depun o cerere de demisie din propria dorinţă. În caz contrar, preşedintele va semna acel decret", a menţionat ex-procurorul general.

Harunjen a mai declarat că starea de lucruri din procuratură este deplorabilă şi că foarte multe lucruri de acolo trebuie schimbate.

Amintim că pe 11 iulie 2019, Eduard Harunjen și-a dat demisia din funcția de procuror general al Republicii Moldova.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: