image
Sursa foto: REUTERS

Ucraina: Traficul din centrul capitalei Kiev, blocat de un protest antivaccinare

Câteva sute de persoane au blocat miercuri traficul în centrul oraşului Kiev, capitala Ucrainei, pentru a protesta împotriva restricţiilor legate de coronavirus şi a vaccinării obligatorii, măsuri introduse de guvern pentru a limita înmulţirea noilor infectări, relatează Reuters.

Ucraina a înregistrat în ultimele săptămâni bilanţuri record de noi cazuri şi decese cauzate de coronavirus. Numărul total de infectări a ajuns la aproape trei milioane, dintre care 69.447 de decese.

Vaccinarea a devenit obligatorie pentru unii angajaţi de la stat, iar în zonele 'roşii', printre care se numără şi Kievul, numai persoanele vaccinate sau cele care au teste negative pentru COVID-19 pot intra în restaurante, săli de fitness şi transportul public.

Protestatarii, dintre care mulţi tineri, au afişat mesaje precum 'Spune nu paşaportului COVID', 'Să ne protejăm copiii' şi 'Spune nu genocidului COVID'.

Ucraina a rămas în urma celorlalte state europene în ceea ce priveşte obţinerea de vaccinuri împotriva COVID-19 în acest an, iar acum încearcă să convingă o populaţie sceptică să se inoculeze.

"Astfel de marşuri ca cel de azi, la care se face apel la nevaccinare, în opinia mea îşi bat joc de medicii noştri şi de familiile care, din nefericire, şi-au pierdut rude din cauza coronavirusului", a declarat ministrul Sănătăţii, Viktor Liaşko, într-o conferinţă de presă, citat de Agerpres.

"Credeţi-mă, acest spirit antivaccinare dispare rapid în unităţile de terapie intensivă, iar certificatele false nu funcţionează", a spus el.

Marţi, parlamentul a adoptat o lege care sancţionează penal folosirea şi producerea de certificate de vaccinare false împotriva COVID-19, introducând o pedeapsă cu închisoarea de până la trei ani sau o amendă de circa 5.500 de euro.

Noutăţile partenerilor

comentarii: