image
Sursa foto: parlament.md

Sancțiuni penale mai aspre pentru construcții ilegale, propuse într-un proiect de lege inițiat de PAS

Persoanele care admit încălcări în construcții, cum ar fi proiectarea, autorizarea ilegală, executarea lucrărilor de construcție neautorizate, recepționarea finală construcțiilor neautorizate sau ilegale, vor fi trași la răspundere penală. Un proiect de lege de modificare a Codului penal a fost prezentat astăzi de către deputații PAS Vasile Grădinaru și Lilian Carp.

„Construcțiile ilegale nu sunt doar o încălcare a legii, ci și o amenințare directă la adresa siguranței publice. Încălcările constau în diferite aspecte: de la depășirea regimului de înălțime și încălcarea aliniamentului stradal, până la diminuarea distanței normative dintre construcții. Aceste încălcări nu provoacă doar un disconfort vizual, ci și un risc crescut în cazul unui cutremur sau al altor cataclisme. Este esențial ca toate aceste aspecte să fie reglementate în mod corespunzător de legislație, iar cei responsabili pentru aceste încălcări să fie sancționați”, a declarat Lilian Carp.

Pasibile de răspundere penală vor fi încălcările care întrunesc cumulativ următoarele condiții: construcția are 5 sau mai multe nivele; fapta penală este una din următoarele: depășirea regimul de înălțime, încălcarea aliniamentului stradal, depășirea indicilor de densitate normală a populației; diminuarea distanței normative dintre construcții.

Potrivit deputatului Vasile Grădinaru, proiectul de lege va stabili sancțiuni pentru fiecare entitate implicată în procesul de construcție care acționează intenționat sau care nu intervine pentru a opri o ilegalitate. În ceea ce privește construcțiile executate în lipsa sau cu încălcarea actelor permisive, proiectul de lege propune sancțiuni severe, care vor descuraja acțiunile sau inacțiunile ilegale. Totodată, proiectul de lege prevede evaluarea mai eficientă și rapidă a prejudiciilor cauzate de abuzul în serviciu, în scopul pedepsirii justificate a celor responsabili.

„Acest proiect de lege vine să rezolve două probleme majore: să închidă toate ușile pentru corupție în domeniul construcțiilor și să impună sancțiuni pentru toți cei implicați în procesul de construcție ilegală”, a concluzionat Lilian Carp.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: