image
Sursa foto: Jurnal.md

Ion Dorogoi, fost avocat al lui Platon, a fost deferit justiției pentru falsificare de acte

Ion Dorogoi, unul dintre avocații care au lucrat pentru Veaceslav Platon, a fost trimis în judecată, fiind bănuit de falsificare de acte. Potrivit Procuraturii Anticorupție, încercând să preia controlul asupra procesului de insolvență al companiei de creditare „Tat Recons”, avocatul ar fi recurs la falsuri pentru a desemna unui anumit lichidator și a obține o anumită hotărâre judecătorească.

Această cauză penală a fost intentată de Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale în mai 2023, în urma unui denunț, fiind apoi transmisă Procuraturii Anticorupție. Instituția condusă de Veronica Dragalin a și expediat dosarul spre examinare la Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani.

Procuratura Anticorupție informează că Ion Dorogoi, în calitate de reprezentant al „Tat Recons”, companie aflată în proces de insolvabilitate, a înregistrat date false în documentele cu privire la adunarea generală a creditorilor, pentru a desemna un anumit lichidator și a prelua controlul asupra procesului de insolvență. Iar mai târziu, actele fase au fost prezentate instanței de insolvabilitate, în interesul unor creditori.

Amintim că, în martie 2023, Jurnal.md a publicat investigația „O tipografie se declară a fi ținta unui atac raider al ex-avocatului lui Platon”. (https://www.jurnal.md/ro/news/72627a67c50878e5/o-tipografie-se-declara-a-fi-tinta-unui-atac-raider-al-ex-avocatului-lui-platon.html) Relatam atunci despre modul în care tipografia „Imprimart”, producătoare de ambalaj pentru medicamente, risca să fie lichidată la cererea unui creditor minoritar, care apelase la serviciile lui Dorogoi. Interesant e faptul că în cazul „Imprimart” administrator al insolvabilității a fost numit Dumitru Cucu – aceeași persoană care, în 2022, a fost desemnată în calitate de lichidator al „Tat Recons”.

Nemulțumit de apariția acestui material, Ion Dorogoi a acționat Jurnal.md în judecată. Pe 21 decembrie 2023, Judecătoria Chișinău, sediul Centru, a respins ca neîntemeiată această acțiune și litigiul continuă la Curtea de Apel.

Solicitat de alte mass-media, avocatul și-a declarat nevinovăția în cazul „Tat Recons”, dar la întrebările Jurnal.md a refuzat să răspundă.

„Cu dvs. nu vreau să vorbesc, căci data trecută noi nu prea bine am discutat. Adică am discutat într-un fel, dar dvs. ați redat altfel lucrurile și acum suntem în litigiu”, a subliniat Ion Dorogoi.

Menționăm că Ion Dorogoi a fost anunțat în căutare internațională în 2019, fiind acuzat de spălare de bani și sustragere în proporții deosebit de mari în cadrul atacului raider din 2013 asupra acționarilor Moldova Agroindbank, dirijat de Veaceslav Platon. În același an, el a fost reținut, după ce s-a predat la CNA, însă ulterior a văzut libertatea. Dorogoi spunea atunci că nu are nicio tangență cu acest caz și că, de fapt, conlucrarea sa cu Platon a fost o simplă coincidență.

Noutăţile partenerilor

comentarii: