image
Sursa foto: Profimedia

Kamila Valieva, aflată în centrul unui scandal de dopaj, a încheiat concursul în lacrimi la JO de la Beijing

Rusoaica Anna Shcherbakova a devenit campioană olimpică la patinaj artistic la Jocurile de la Beijing, unde compatrioata sa Kamila Valieva, aflată în centrul unei stânjenitoare afaceri de dopaj, a clacat şi a încheiat pe poziţia a patra.

În frunte după programul scurt, Valieva, în vârstă de 15 ani, autorizată să concureze în ultimul minut, a ratat mai multe sărituri în timpul programului liber, a totalizat doar 224,09 puncte și a izbucnit în lacrimi. Shcherbakova, campioana mondială en titre, a avut un total de 255,95 puncte, fiind urmată pe podium de altă rusoaică, Aleksandra Trusova (251,73), şi de japoneza Kaori Sakamoto (233,13).

Kamila Valieva a avut o evoluţie slabă în programul liber, căzând şi dezechilibrând-se de mai multe ori, şi a ratat clasarea pe podiumul olimpic. Cu capul în mâini la sfârşitul prestaţiei sale, Valieva, care a patinat ultima, a rămas apoi mult timp în zona "kiss and cry", plângând, consolată de antrenoarea sa, severa şi misterioasa Eteri Tutberidze.

Valieva, care era neînvinsă până acum la seniori, a fost depistată pozitiv la trimetazidină la un control antidoping efectuat pe 25 decembrie în cursul Campionatelor Rusiei, de către Agenţia rusă antidoping (RUSADA).

Adolescenta, în vârstă de 15 ani, a primit permisiunea de a concura marţi seara în programul scurt, în urma unei hotărâri a Tribunalului de Arbitraj Sportiv (TAS), care a fost de acord cu decizia RUSADA de a ridica suspendarea provizorie dictată împotriva patinatoarei.

Dacă Valieva s-ar fi clasat pe unul dintre primele trei locuri în concursul feminin, ceremonia de decernare a medaliilor nu ar fi avut loc în timpul actualelor Jocuri Olimpice, ci ar fi fost amânată până la încheierea competiţiei din China, aşa cum s-a întâmplat şi cu ceremonia concursului pe echipe, din 7 februarie, informează Agerpres.

Eşecul teribil al Kamilei Valieva le va permite primelor trei clasate să-şi primească medaliile.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: