image
Sursa foto: 5elementsrejuvenation.com

Crucea Roşie americană pune capăt restricţiilor impuse gay-ilor în donarea de sânge

Crucea Roşie americană anunţă că a adoptat, începând de luni, noi reguli, recent relaxate de către autorităţile americane, care pun capăt restricţiilor în donarea de sânge impuse în mod expres bărbaţilor gay, relatează AFP și News.ro.

Bărbaţii homosexuali erau obligaţi să se abţină, până în prezent, să întreţină relaţii sexuale - timp de trei luni -, în cazul în care voiau să doneze sânge, chiar dacă făceau parte dintr-un cuplu.

De-acum, ”toţi donatorii răspund la aceleaşi probleme de eligibilitate, indiferent de gen sau orientare sexuală şi vor fi evaluaţi pentru a dona sânge conform factorilor de risc individuali”, a anunţat luni într-un comunicat Crucea Roşie.

Acest lucru înseamnă ”mai mulţi donatori” potenţiali care pot îndeplini această ”misiune vitală”, salută organizaţia.

Crucea Roşie americană furnizează aproximativ 40% din sângele provenit din donări de sânge în Statele Unite.

Noile reglemenătri au fost finalizate în mai de către Agenţia americană a medicamentului (FDA).

Ele au la bază o evaluare individuală a riscului fiecărui donator.

De-acum, orice persoană care a făcut sex anal cu un nou partener sau cu mai mulţi parteneri în precedentele trei luni este necesar să aştepte înaonte să doneze sânge.

Persoanele care au fost testate pozitiv HIV sau care iau medicamente în vederea unei preveniri a infecţiei cu HIV nu pot, în continuare, să doneze sânge.

În perioada în care SIDA făcea ravagii, în anii '80, FDA a impus o interdicţie totală de a dona sânge bărbaţilor homosexuali.

Această restricţie - specifică - a fost relaxată puţin câte puţin, începând din 2015.

Durata abstinenţei cerute bărbaţilor gay care vor să doneze sânge era de 12 luni, iar apoi, începând din 2020, de trei luni, o schimbare care a fost adoptată în plină penurie de donare de sânge în timpul pandemiei covid-19.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: