image
Sursa foto: Jurnal.md

Proiect de lege: Cum va fi modificată Constituția Republicii Moldova după referendumul privind aderarea la UE

Constituția Republicii Moldova va proclama integrarea în Uniunea Europeană drept obiectiv strategic al țării noastre. Proiectul de lege în acest sens a fost supus astăzi consultărilor publice la Parlament.

Potrivit proiectului, Preambulul Constituţiei va fi completat cu două alineate noi după cum urmează:

”RECONFIRMÂND identitatea europeană a poporului RepubliciiMoldova, DECLARÂND integrarea în Uniunea Europeană obiectiv strategic al Republicii Moldova...”.

Textul Constituției va fi completat cu un nou articol – Integrarea în Uniunea Europeană:

„(1) Aderarea Republicii Moldova la tratatele constitutive ale UniuniiEuropene, precum și aderarea la actele de revizuire a tratatelor constitutive aleUniunii Europene, se stabilește de Parlament prin lege organică.

(2) Ca urmare a aderării, prevederile tratatelor constitutive ale UniuniiEuropene, precum şi celelalte reglementări comunitare cu caracter obligatoriu, au prioritate faţă de dispozițiile contrare din legile interne, cu respectarea prevederiloractului de aderare.”

Legea ar urma să intre în vigoare la data publicării in Monitorul Oficial al Republicii Moldova a hotărârii Curții Constituționale privind confirmarea rezultatelor referendumului republican.

Referendumul constituțional privind aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană a fost inițiat de Președinta țării, Maia Sandu, și se va desfășura în ziua alegerilor prezidențiale. Scopul acestuia și al modificării Constituției este declararea aspirațiilor de integrare europeană, stabilirea direcției de orientare spre spațiul valoric european, precum și stabilirea integrării europene drept obiectiv strategic pentru Republica Moldova.

Pe data de 21 martie, Parlamentul a adoptat Declarația cu privire la integrarea europeană a Republicii Moldova, care stabilește că integrarea și aderarea europeană este proiect de prioritate națională al Republicii Moldova.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: