image
Sursa foto: nokta.md

Consilier de la Comrat, cu avere nejustificată de 3 milioane de lei; Riscă să rămână și fără bani, și fără mandat

Consilierul municipiului Comrat Stepan Cara riscă să rămână fără funcție și fără bunuri. Autoritatea Națională de Integritate afirmă că acesta a încălcat regimul juridic al declarării averii. Diferența dintre venituri și averea nejustificată este de aproximativ trei milioane de lei.

Inspectorul de integritate a examinat fluxul veniturilor și cheltuielilor, pe care le-a făcut Stepan Cara în ultimii șase ani. În 2018, acesta a înregistrat venituri de 701 mii de lei, în timp ce cheltuielile au fost de peste 900 de mii de lei. Diferența de 200 de mii a rămas neacoperită. Cea mai mare diferență a fost înregistrată însă în anul 2019.

Pentru acel an, Stepan Cara declara că a obținut venituri de 5.240 de lei, dar cheltuielile s-au ridicat la aproape două milioane de lei. În declarația pentru anul 2022, funcționarul anunța că a încasat venituri din două surse. Indemnizația de 3.700 de lei, pentru funcția de consilier municipal, și puțin peste 387 de mii de lei de pe urma vânzării de produse, fără a fi specificate activitatea și tipul de produse.

Potrivit sursei citate, Stepan Cara are 11 terenuri agricole și un teren intravilan. La capitolul bunuri imobile, declarația este completată cu două apartamente, unul de 85,4 metri pătrați, cumpărat în 2018 cu 370 de mii de lei, și altul de 75,7 metri pătrați, dobândit în 2020 cu 580 de mii de lei.

Stepan Cara ar fi recepționat anumite sume de bani din străinătate. În răspunsul său pentru Autoritatea Națională de Integritate, acesta a declarant că banii recepționați nu-i aparțin și că doar i-ar fi luat cu împrumut, iar mai apoi a întors datoria prin transfer bancar și în numerar. Deși a avut posibilitate să justifice diferența între venituri și cheltuieli, și averea deținută, consilierul nu a făcut acest lucru, menționând că nu se află în țară.

Inspectorul de integritate a sesizat autoritatea competentă în vederea încetării mandatului de consilier al lui Stepan Cara, decăderea din dreptul de a exercita o funcție publică pe o perioadă de trei ani și confiscarea averii nejustificate prin proces de judecată.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: