O instanţă a constatat că cei doi jurnalişti au fost vinovaţi de încălcarea unei legi privind secrete de stat şi au fost condamnaţi la şapte ani de închisoare într-un caz de referinţă considerat drept un test al progresului spre democraţie în Myanmar, care a fost condusă de o junta militară până în 2011. Cei doi au pledat nevinovat.

Wa Lone, de 32 de ani, şi Kyaw Soe Oo, în vârstă de 28 de ani, au investigat uciderea unor săteni din minoritatea musulmană Rohingya de către forţele de securitate şi civili atunci când au fost arestaţi în decembrie 2017, scrie mediafax.ro.

"Considerăm acest lucru ca o represiune împotriva dreptului de acces la informaţii şi a libertăţii mass-mediei şi un gest opresiv asupra tuturor oamenilor interesaţi din Myanmar care aspiră şi construiesc o societate caracterizată prin supremaţia legii, responsabilitatea, libertatea şi justiţia", au transmis grupările societăţii civile din Myanmar într-o declaraţie în limba engleză.

Condamnarea celor doi reporteri a fost aspru criticată de Organizaţia Naţiunilor Unite, multe guverne occidentale, inclusiv din Statele Unite, Marea Britanie şi Franţa, şi organizaţii internaţionale.

Mai mulţi diplomaţi au declarat că procesul a ridicat întrebări cu privire la tranziţia Myanmarului către democraţie, după aproape 50 de ani de conducere militară severă, şi despre angajamentul guvernului în domeniul drepturilor omului, condus de laureatul premiului Nobel Aung San Suu Kyi.