image
Sursa foto: Jurnal.md

Prognoze sumbre: Experții cred că scenariul menționat de Maia Sandu, privind pericolul rusesc, e cât se poate de real

Scenariul despre care a vorbit Maia Sandu - o lovitură de stat organizată de Moscova - este cât se poate de real. Vestea bună este că autoritățile de la Chișinău ar putea să facă față unor astfel de provocări, spun experții din domeniul securității.

„Scenariul expus de președinte este cel mai radical, cu excepția unei intervenții militare. Datorită faptului Ucraina rezistă în fața agresiunii Federației Ruse, scenariul militar este puțin probabil, nu are tehnic cum se întâmple. Noi nu excludem anumiți factori politici de la noi, care au încercat schimbe puterea anterior, vor primi un ajutor suplimentar din afara țării”, spune analistul politic Ion Tăbârță.

Scenariul prezentat de către Maia Sandu nu este de neglijat și autoritățile ar trebui să fie pregătite pentru ce e mai rău, afirmă expertul comunității WatchDog Moldova, Valeriu Pașa.

Dacă sunt provocatori, evident aceștia pot mai ușor recurge la scenarii extreme, cum ar fi ocuparea unor clădiri, vărsare de sânge și alte lucruri de acest gen”, spune expertul.

Valeriu Pașa crede că anume prin așa numitele acțiuni de protest se va încerca destabilizarea politică în Republica Moldova.

Am văzut recent un fel de resetare a mișcării de protest a lui Ilan Șor prin lansarea așa numitei mișcări pentru popor, împreună cu Cavcaliuc, eu cred acestea sunt semne acest plan a început fie implementat. Eu nu cred autoritățile noastre au planificat spună despre această situație, dar ca reacție la declarațiile președintelui ucrainean au spus public informația și eu cred este corect”, a mai adăugat Pașa.

Fostul ministru de Interne, Victor Catan, consideră că autoritățile de la Chișinău au mijloacele necesare, pentru a da peste cap planurile Rusiei.

Pe teritoriul nostru avem cea mai puternică coloană a cincea, care este îndreptată împotriva noastră. Liderii separatiști din Transnistria, dar și Găgăuzia, oricând este posibilă o tentativă de destabilizare a situației. Avem noi forțe, mijloace, dacă vor fi folosite eficient, nu-i nimic grav, dar dacă vor dormita ca întotdeauna, pot sufere cetățenii”, a declarat Victor Catan.

Fostul ministru de Interne a subliniat că Republica Moldova este într-un continu război hibrid declanșat de Rusia.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: