image
Sursa foto: euronews.al

UE cere Kosovo măsuri concrete pentru reducerea tensiunilor înainte de ridicarea sancțiunilor (emisar)

Uniunea Europeană nu va ridica sancţiunile politice şi economice împotriva Kosovo, dacă guvernul nu adoptă măsuri concrete pentru reducerea tensiunilor cu etnicii sârbi, a afirmat emisarul special al UE pentru dialogul Pristina-Belgrad, Miroslav Lajcak, în cursul unei vizite la Pristina.

Ţările UE au impus măsuri punitive Kosovo după ce guvernul prim-ministrului Albin Kurti nu nu a reuşit să dea curs cererilor UE şi SUA de a calma conflictele din nordul ţării, cele mai grave din ultimul deceniu.

Măsurile includ interzicerea vizitelor oficialilor kosovari în UE şi suspendarea unei mari părţi a ajutorului economic acordat de UE pentru mica republică balcanică, iar Bruxelles-ul a avertizat cu privire la continuarea măsurilor dacă premierul Kurti nu acţionează pentru a diminua tensiunile.

Violenţele au izbucnit la începutul lunii iunie în nordul Kosovo, când guvernul kosovar a instalat în funcţie primari de origine albaneză în patru oraşe din nordul Kosovo, după alegeri locale boicotate în mare parte de sârbi.

Kosovo a făcut parte din Serbia, dar şi-a declarat independenţa în mod unilateral în 2008, relatează Reuters, potrivit Agerpres. Belgradul, care nu a recunoscut Kosovo ca stat independent, alimentează în mod regulat tensiunile în partea de nord a ţării, notează dpa.

Aproximativ 30 de soldaţi NATO care apărau trei primării din nordul Kosovo au fost răniţi în confruntări cu sârbi protestatari şi 52 de sârbi au fost de asemenea răniţi.

Noutăţile partenerilor

comentarii: