image
Sursa foto: captură video / Jurnal TV

Jurist, despre decizia de ieri a CC: „E vina Curții Constituționale, trebuia să explice care sunt consecințele” // VIDEO

Declararea neconstituționalității Partidului Șor și lichidarea acestuia a fost insuficientă, întrucât Curtea Constituțională nu a explicat la momentul respectiv felul în care se execută hotărârea și care sunt consecințele pentru cei care au fondat formațiunea politică, motiv pentru care nu a fost posibilă excluderea acestora din viața politică cel puțin pentru un anumit termen. Opinia îi aparține juristului și președintelui Partidului Schimbării, Ștefan Gligor, și a fost expusă în cadrul emisiunii „Ora Expertizei” de la Jurnal TV.

Hotărărea CC de ieri, prin care se declară neconstituțional acel articol din Codul Electoral care interzicea aleșilor din Partidul Șor, pe o perioadă de 5 ani, să candideze la alegeri, este una „tulburătoare”, întrucât șterge esența unei decizii care a precedat-o - aceea de a declara neconstituțional partidul Șor și a-l lichida lui.

„Această decizie este una tulburătoare, este care dă peste cap esența hotărârii Curții Constituționale, care a dispus declararea neconstituționalității cu lichidarea ulterioară a persoanei juridice a Partidului Politic „Șor”. Atunci când s-a pronunțat hotărârea CC, am spus un lucru foarte simplu, că nu înțelegeam și nu înțeleg până astăzi care este impactul și raportul cauzal între hotărârea Curții și oamenii care, de fapt, au încălcat Constituția: acel Ilan Șor, acea Marina Tauber, acea Reghina Apostolova și așa mai departe”, a explicat Ștefan Gligor.

Marea a lacună a deciziei CC de a declara neconstituțional partidul Șor constă în absența explicațiilor privind consecințele și urmările pentru acei care au fondat partidul.

„Și iată Curtea Constituțională a zis că persoana juridică, Partidul Politic „Șor” se declară neconstituțională și se dispune lichidarea lui, dar nu a explicat care sunt consecințele, raportul, urmările pentru oamenii care au fondat acest partid politic. Și Parlamentul trebuia să creeze atunci acest raport și să spună că cei care au încălcat Constituția, cei care au încălcat ordinea de drept și sunt reflectați în această hotărâre a CC, se exclud din circuitul politic pe o anumită perioadă ca sancțiune. Cu regret, nu s-a întâmplat absolut nimic”, a adăugat președintele Partidului Schimbării.

Felul în care se executa decizia de a declara neconstituțional partidul Șor trebuia explicat anume de Curtea Constituțională, întrucât lichidarea unui partid (adică a unei persoane juridice) nu este soluția ultimă în condițiile în care legea premite crearea unor noi clone.

„Eu m-am așteptat nu de la Parlament, eu m-am așteptat de la Curtea Constituțională să explice cum se execută această hotărâre. Că se lichidează o persoană juridică? Și care-i problema? Cu o mie de membri, conform noilor prevederi pe o altă hotărăre a CC, se înregistrează alt partid în trei zile. Deci, nu au creat un impediment și nu l-au exclus din viața politică pe Ilan Șor, Marina Tauber și toți ceilalți. Și ce au făcut aceștia? Foarte repede au creat clone: „Șansa”, candidați independenți o droaie și așa mai departe”, a subliniat juristul.

Din cauza instituțiilor slabe, a statului care a eșuat răsunător la oprirea finanțării ilegale, hotărărea CC a rămas „în aer”. Acest fapt a culminat cu eșecul Curții Constituționale de a-i exclude din viața politică pe cei care, sfidând legile și Constituția Republicii Moldova, finanțează diverse proiecte politice.

„Tot e vina Curții Constituționale, pentru că aceasta trebuia să explice care sunt consecințele pentru persoanele fizice fondatoare a Partidului Șor și ce se întâmplă cu cariera lor și cu participarea lor pe viitor în viața politică. Eu nu înțeleg logica acestei hotărâri, pentru că ea nu exclude din viața politică pe acei care și-au șters picioarele de Constituție, de Codul Penal, de bunul simț și continuă în fiecare zi să încalce legea Republicii Moldova, să finanțeze cu milioane de euro, ilegal, proiecte politice. Instituțiile sunt slabe, statul a eșuat la modul serios să oprească finanțarea ilegală și arunci am rămas în aer”, a conchis

Întreaga emisiune poate fi urmărită integral mai jos.

Noutăţile partenerilor

comentarii: