image
Sursa foto: wienerzeitung.at

Se încheie o epocă: După 320 de ani, cel mai vechi ziar din lume spune adio ediției tipărite

Ziarul Wiener Zeitung, cu sediul în Viena, nu va mai produce ediții zilnice tipărite, deoarece, în urma unei modificări legislative recente, versiunea tipărită nu mai este atât de profitabilă pe cât s-ar dori.

Publicația, care a fost fondată acum 320 de ani, a fost afectată de o lege adoptată în aprilie de guvernul de coaliție al Austriei, care a eliminat obligativitatea companiilor de a plăti pentru anunțurile publicate în varianta tipărită a ziarului.

Potrivit Der Spiegel, această schimbare a dus la o pierdere estimată la 18 milioane de euro și a determinat ziarul să concedieze 63 de angajați, scrie Playtech.

Cu toate acestea, publicația va continua să publice conținut online și speră să distribuie o ediție tipărită lunar, deși planul acesta se află încă în stadiul de dezvoltare.

Ziarul Wiener Zeitung, care este deținut de guvernul austriac, dar se bucură de independență editorială, a fost lansat în august 1703 și a supraviețuit de-a lungul timpului, trecând prin „curtea” a 12 președinți, a 10 împărați și a două republici.

Un articol notabil din istoria sa, din anul 1768, a relatat despre un concert susținut de un copil de 12 ani extrem de talentat, numit Wolfgang Amadeus Mozart.

În timpul Primului Război Mondial, când Austria a fost învinsă, ziarul a publicat o ediție specială care cuprindea scrisoarea de abdicare a ultimului împărat habsburgic, Karl.

Ultima ediție tipărită a ziarului, apărută vinerea trecută, a inclus un editorial care subliniază că acestea „sunt vremuri dificile pentru jurnalismul de calitate, pe diverse platforme, conținutul serios se luptă pentru atenție cu știrile false, videoclipurile cu pisici și teoriile conspirației”.

Noutăţile partenerilor

comentarii: