image
Sursa foto: Nadejda Roșcovanu

Organizarea Summitului CPE a costat 13,3 milioane de lei: Popescu: O parte din costuri sunt acoperite de partenerii noștri

Pentru organizarea Summit-ului Comunității Politice Europene din 1 iunie au fost încheiate contracte în sumă de 13,3 milioane de lei. O bună parte din costurile de organizare au fost sau vor fi acoperite direct sau indirect de către partenerii noștri, printre care Franța, Marea Britanie, România și Suedia. Informațiile au fost prezentate astăzi de ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Nicu Popescu.

Conform deciziei Comisiei pentru Situații Excepționale, MAEIE a fost însărcinat de a încheia contractele de achiziție a bunurilor și serviciilor necesare desfășurării reuniunii prin proceduri de negociere, fără publicarea prealabilă a unui anunț de participare, pentru a nu admite careva riscuri care ar fi putut periclita buna organizare a evenimentului, inclusiv riscuri de securitate.

Pentru serviciile de organizare a Summitului CPE și serviciile de locațiune pentru perioada 27 aprilie - 2 iunie, MAEIE a încheiat contract cu administrația Castelului Mimi în valoare de 5 743 600 de lei. Aceste servicii au inclus: locațiunea spațiului pentru eveniment (inclusiv utilități și servicii comunale) pentru perioada 27.04-02.06.2023; servicii de amenajare a spațiului pentru presă; transportarea, instalarea și chiria a trei corturi cu podea, mocheta, sistem de răcire a câte 675 m2 și mobilier necesar pentru centrul de presă.

Cele trei corturi au fost închiriate pentru următoarea perioadă: 20.05-02.06.2023 - perioadă necesară pentru transportare, instalare/dezinstalare și amenajare; servicii decor floral; servicii de asigurare a curățeniei spațiului pe întreaga durată a evenimentului; servicii de catering pentru 1200 de persoane.

Cu Media Show Grup SRL a fost încheiat un contract pentru achiziționarea serviciilor de organizare a Summit-ului Comunității Politice Europene în valoare de 7 000 123 de lei. Aceste servicii au inclus: servicii de design și branding; asigurarea cu echipament pentru sunet și lumini; amenajarea zonelor de lucru și spațiilor cu mobilier, echipamente, construcții speciale pentru organizarea spațiului adițional pentru ședințele meselor rotunde, podium pentru presă, stand pentru poza de grup, delimitatoare, garduri, etc; asigurarea și instalarea cabinelor de traducere. Acestea au fost contractate din România, pentru a corespunde standardelor stabilite de către Comisia Europeană; producerea de bannere și bunuri protocolare; asigurarea logisticii.

De asemenea, Baza Auto a Cancelariei de Stat a asigurat transportul pentru delegații, iar împreună cu cheltuielile de combustibil, serviciile au costat în total 377 643 de lei.

Pentru organizarea concertului la Palatul Republicii pentru delegațiile oficiale care au sosit pe 31 mai, s-au cheltuit 7 500 de lei, iar recepția oficială de bun venit - 199 653 de lei.

Potrivit MAEIE, în procesul de organizare au fost stabilite mai multe parteneriate cu o serie de agenți economici din țară, care au oferit în folosință, cu titlu gratuit, mijloace de transport puse la dispoziție pentru șefii delegațiilor oficiale, iar unicele cheltuieli suportat în acest sens au fost pentru combustibil. Alte cheltuieli efectuate de instituțiile statului au fost direcționate pentru îmbunătățirea infrastructurii - drumuri, IT, amenajarea teritoriului, etc., beneficiarul final al cărora este societatea.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: