image
Sursa foto: Nadejda Roșcovanu

Promo-Lex a lansat o sursă alternativă de informații despre activitatea Parlamentului

Asociația Promo-LEX a lansat platforma 101.promolex.md – o sursă alternativă de informații despre activitatea Parlamentului Republicii Moldova. Scopul platformei este de a spori transparența și vizibilitatea forului legislativ suprem, de a responsabiliza instituția, dar și deputații, precum și de a facilita interacțiunea dintre aceștia și societate.

Platforma a fost creată de Promo-LEX în cadrul activității de monitorizare a Parlamentului și cuprinde toate informațiile disponibile despre activitatea actualei legislaturi și a fiecărui deputat în parte, acestea fiind sintetizate, grupate și prezentate interactiv și accesibil. Considerăm că un Legislativ democratic trebuie să fie unul transparent, să asigure publicului larg acces facil la toate informațiile despre activitatea sa, să interacționeze cu societatea și să implice cetățenii în procesele legislative.

Platforma 101.promolex.md oferă mai multe opțiuni de contactare a Parlamentului, a comisiilor parlamentare sau a deputaților, inclusiv posibilitatea de a le adresa direct întrebări de interes public, răspunsul fiind în responsabilitatea adresantului.

Accesând compartimentul „Deputați” găsiți date actualizate despre fiecare ales al poporului, inclusiv CV-ul, date de contact, linkuri către social media. La fel, sunt prezentate în cazul fiecărui deputat inițiativele pe care le-a propus, modul în care votează, prezența la ședințele plenare și toate declarațiile de avere și interese personale depuse din momentul validării mandatului. Pentru asigurarea transparenței și vizibilității, este importantă vizualizarea activității fiecărui deputat în parte, deoarece activitatea acestora nu este bazată doar pe cea a fracțiunii din care face parte.

Compartimentul „Activitate legislativă” cuprinde informații detaliate despre inițiativele înregistrate în Parlament, inclusiv autorii acestora, domeniile la care se referă și statutul lor, adică la ce etapă de examinare sunt. De remarcat că orice proiect legislativ poate fi găsit ușor și rapid introducând cuvinte cheie în motorul de căutare sau după data înregistrării proiectului. La „Activitatea legislativă” găsiți și informații despre comisiile permanente, componența acestora, datele de contact și detalii despre activitatea comisiilor monitorizate de Promo-LEX. Mai puteți afla care sunt instrumentele de control parlamentar și cum sunt folosite acestea în activitatea legislativului.

Pe platformă 101.promolex.md puteți viziona live ședințele plenare sau căuta, după dată, ședința care vă interesează. La „Publicații” puteți consulta rapoartele de monitorizare a Parlamentului, realizate de Promo-LEX, și alte studii, inclusiv documente de politici vizând activitatea legislativului. Iar la „Noutăți” găsiți sinteza fiecărei ședințe plenare care este analizată de experții Promo-LEX din perspectiva transparenței, legalității și eficienței procedurilor.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: