image
Sursa foto: Jurnal.md

CEC a aprobat programul calendaristic pentru organizarea alegerilor prezidențiale; Perioada electorală începe la 25 august

Comisia Electorală Centrală a aprobat programul calendaristic pentru realizarea acţiunilor de organizare şi desfăşurare a alegerilor prezidențiale din 1 noiembrie 2020. În conformitate cu prevederile programului calendaristic, perioada electorală pentru alegerile prezidențiale va începe la 25 august, curent.

Potrivit unui comunicat emis de CEC, documentul stabilește acțiunile ce urmează a fi întreprinse pentru organizarea scrutinului, termenele de realizare a acestora, precum și responsabilii de fiecare acțiune pornind de la competențele principalilor subiecți implicați în procesul electoral.

Acesta urmează să fie transmis, spre informare şi realizare în limita competențelor, partidelor politice, instanței judecătorești, autorităților publice centrale și locale, precum şi organelor electorale, după constituirea lor.

Amintim că actuala majoritate parlamentară a votat recent în prima lectură unele modificări la Codul Electoral care au fost criticate dur de deputații din opoziție.

Proiectul prevede și interzicerea prezentării rapoartelor de monitorizare în timpul procesului de votare. Astfel, organizații precum Promo-Lex nu vor mai putea anunța încălcările și fraudele identificate pe parcursul monitorizării în ziua alegerilor.

Alte prevederi care vor limita corectitudinea scrutinului țin de restrângerea drepturilor observatorilor. Aceștia nu vor mai avea acces la listele electorale și nu vor mai putea monitoriza alegerile înainte de începerea procesului de votare. Mai mult decât atât, se prevede ca după închiderea urnelor, buletinele de vot neutilizate să nu fie anulate, ceea ce presupune utilizarea acestora în scopul fraudării alegerilor și după încheierea acestora.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: