Explozia a avut loc după ce militarii au oprit camioneta la punctul de control pentru a vorbi cu şoferul, conform autorităţilor de pe insula Basilan.

Insula Basilan este controlată în mare parte de gruparea Abu Sayyaf, afiliată grupării Stat Islamic, cunoscută pentru răpiri şi jafuri.

Atentatele cu vehicule capcană sunt rare în Filipine, deşi conflitul dintre separatişti şi islamişti provoacă violenţă şi instabilitate în zonă de zeci de ani.

„Nu ştim care a fost ţinta atacului, dar ştim că vehiculul a fost detonat prematur la punctul de control”, a declarat locotenentul Mon Almodovar, comandantul unităţii din regiune.

În urma exploziei au murit unul dintre autorii atacului, un soldat, cinci poliţişti şi patru civili, printre care şi o mamă şi copilul ei. Mai multe persoane au fost rănite.

Autorităţile investighează incidenul. Conform declaraţiei colonelului Edgard Arevalo, militanţii plănuiau să construiască bombe artizanale pe care să le detoneze apoi în baze militare.

Jim Saliman, guvernatorul din Basilan, a primit un raport conform căruia gruparea Abu Sayyaf este responsabilă pentru atac.

„Este o folosire ilegală şi oribilă a forţei, chiar şi penru o perioadă de conflict armat”, a declarat Harry Roque, purtătorul de cuvânt al preşedintelui.