image
Sursa foto: NADEJDA ROSCOVANU

Incident la o secție de votare din Orhei: Un alegător în stare de ebrietate a strigat pentru cine a votat

Până la ora 15:00, observatorii Promo-LEX au recepționat și au procesat 62 de incidente în cadrul procesului de votare.

La secția de votare din Chiperceni, Orhei, un alegător în stare de ebrietate a divulgat cu cine a votat prezentând buletinul de vot. Potrivit observatorilor, acestuia i s-a solicitat să părăsească secția de votare, dar a refuzat. A fost nevoie de intervenția poliției.

În total, Promo-Lex a înregustrat 11 cazuri privind încălcarea secretului votului (fotografierea buletinelor, prezentarea buletinului cu votul exprimat, amplasarea defectuoasă a cabinelor de vot ce permit vizualizarea opțiunii alegătorului etc.).

În nouă cazuri a fost observată prezența nejustificată a persoanelor neautorizate în incinta secției de votare sau în raza de 100 metri.

Alte încălcări înregistrate țin de întreruperea pe parcursul zilei votării a procesului de filmare a operațiunilor electorale – 5 cazuri; deficiențe în listele electorale (discrepanțe dintre adrese; alegători decedați; semnături în locul altor persoane) – 2 cazuri; deficiențe în funcționarea SIAS Alegeri (suspendarea funcționării; situații când SIAS Alegeri indică faptul că alegătorul a votat, iar acesta susține că nu a votat) – 3 cazuri, prezența materialelor de publicitate, afișaje, panouri electorale din raza secției de votare (100 metri de la localul secției) – 1 caz; transportarea organizată a alegătorilor (autocare, microbuze sau alte unități de transport care în mod normal nu ar avea ce căuta în preajmă) – 2 cazuri.

În trei cazuri s-a observat votarea nejustificată în grup (doi sau mai mulți alegători) – 3 cazuri, acte de violență sau intimidări a alegătorilor, sau altor persoane – 1 caz; urnele de vot nu au fost sigilate potrivit procedurilor legale/ruperea/deteriorarea sau absența sigiliilor pe urnele de vot - 1 caz.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: