image
Sursa foto: rfi.ro

Expert-Grup: Economia R. Moldova va crește cu 4,7% în 2023; Care sunt prognozele pentru următorii ani

Economia Republicii Moldova își va reveni în 2023 și va recupera scăderea înregistrată anul trecut, generată de multiplele crize cu care s-a confruntat, estimează economiștii de la Centrul Analitic Independent „Expert-Grup”.

Potrivit experților, perspectivele economice pentru următorii ani sunt marcate de oportunități istorice, dar și de riscuri. Scenariul de bază al actualului orizont de Prognoză se bazează pe o redresare economică în 2023 de 4,7 % și pe o creștere economică în anii următori - 5,4 % în 2024 și un coridor de creștere de 4-5 % în 2025-2027.

„Pentru următorii ani, principalele ipoteze avute în vedere pentru creșterea economică sunt stabilizarea situației de securitate din regiune, îmbunătățirea conectivității energetice și de mobilitate cu România și începerea negocierilor de aderare la UE”, se arată noua ediție a publicației MEGA-Moldova Economic Growth Analysis.

Potrivit studiului, economia moldovenească a fost puternic afectată în 2022 de o serie de crize fără precedent, cum ar fi agresiunea Rusiei din Ucraina, criza energetică, inflația persistentă și seceta.

Aceste crize au pus firmele sub presiuni mari de costuri și de competitivitate, ceea ce a dus la o scădere economică de 5,9%, sectoarele economice cele mai afectate fiind agricultura, construcțiile și tranzacțiile imobiliare, precum și industria.

Potrivit experților, datorită măsurilor adoptate de Guvern și a sprijinului extern, au fost atenuate șocurile și economia a intrat în 2023 mai puternică și cu perspective bune de redresare rapidă.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: