image
Sursa foto: gov.md

Pregătirile pentru lansarea negocierilor de aderare, pe agenda Comisiei guvernamentale pentru integrare europeană

A avut loc o nouă ședință a Comisiei guvernamentale pentru integrare europeană în cadrul căreia au fost discutate pregătirile pentru lansarea negocierilor de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană.

Viceprim-ministrul Nicu Popescu a subliniat în cadrul întrunirii importanța continuării realizării calitative și în termen a acțiunilor relevante pentru implementarea celor 9 recomandări formulate de către Comisia Europeană în contextul acordării Republicii Moldova statutului de țară candidată pentru  aderare la Uniunea Europeană.

„Progresul realizat de către autoritățile moldovenești in iunie 2023 a permis calificarea a 3 recomandări din domeniul electoral, societatea civilă, drepturile omului. Este crucial să menținem ritmul respectiv pentru a oferi Comisiei Europene și statelor membre ale UE suficiente argumente pentru recomandarea și, respectiv, aprobarea până la finele anului 2023 a lansării negocierilor de aderare a țării noastre la UE”, a menționat Nicu Popescu.

În contextul desfășurării la nivel național a pregătirilor pentru inițierea negocierilor de aderare la UE, viceprim-ministrul Nicu Popescu a atras atenția asupra necesității depunerii sistemice a eforturilor pe toate cele 35 de criterii de aderare la UE, ceea ce urmează să asigure îmbunătățirea treptată a evaluărilor Comisiei Europene expuse în pachetele anuale de extindere.

„Planul național de acțiuni pentru aderarea la UE pentru anii 2023 – 2027, precum realizarea auto-evaluării conformității legislației Republicii Moldova cu acquis-ul UE vor sta la baza eforturilor noastre de integrare europeană într-o perspectivă medie” , a mai spus Nicu Popescu.

De asemenea, în cadrul reuniunii Comisiei guvernamentale pentru integrare europeană a avut loc un schimb de opinii între membrii Comisiei și Vasile Pușcaș, ex-negociator-șef al României pentru aderare la UE.

Noutăţile partenerilor

comentarii: