image
Sursa foto: dreamstime.com

Peste o treime din energia globală va fi produsă din surse eoliene și solare, până în 2030

O analiză a Rocky Mountain Institute (RMI), un ONG specializat în domeniul energiei, arată că energia verde (solară și eoliană) va genera între 12.000 și 14.000 TWh (terawatt-oră) până în 2030, de până la patru ori mai mult comparativ cu nivelurile din 2022, și ar urma să reprezinte, de asemenea, o treime din producția globală. O asemenea valoare ar depăși totodată țintele recente propuse la summitul climatic COP28.

Totodată, RMI preconizează că scăderea costurilor pentru energia eoliană și solară va continua, urmând ca acestea să se înjumătățească până în 2030, până la 20 de dolari pe megawatt-oră în cazul energiei solare, față de 40 de dolari în prezent, scrie Biziday.

Luna trecută, Agenția Internațională pentru Energie a transmis într-un raport că se așteaptă ca, în acest an, criza energetică din Europa, Legea privind reducerea inflației din SUA și expansiunea puternică și continuă a instalațiilor de energie verde din China să ducă la cea mai mare creștere de până acum a capacității de producție a energiei regenerabile.

În acest an, la nivel mondial, specialiștii se așteaptă ca noile instalații de energie regenerabilă să ajungă la 440 GW, cu 107 mai mult față de anul trecut, fiind și cea mai importantă creștere a capacității de până acum. Adaosurile de energie din panouri fotovoltaice vor reprezenta două treimi din procentajul creșterii capacității de energie verde din acest an.

Noutăţile partenerilor

comentarii: