image
Sursa foto: Jurnal.md

Maia Sandu pune punctul pe i: FR nu poate face mare lucru în Transnistria; Nu avem nimic contra rușilor, ci a tancurilor lor

„Federația Rusă nu poate face astăzi mare lucru în Transnistria, chiar dacă ar vrea. Nu are cum fizic să facă ceva acolo”, a declarat răspicat Maia Sandu în cadrul emisiunii „Cabinetul din Umbră” de la Jurnal TV. Președinta a mai spus că Moldova nu are nimic împotriva rușilor, ci este împotriva tancurilor lor, care atacă fără motiv teritorii străine.

„Ca să facă ceva în regiunea transnistreană, Federația Rusă trebuie să schimbe guvernarea de la Chișinău și asta încearcă să facă Moscova, să influențeze alegerile, să manipuleze, să trimită bani ca să se cumpere alegătorii etc. Doar atunci când ar obține în funcțiile de conducere din R. Moldova oameni care slujesc Kremlinul și nu care slujesc poporul Republicii Moldova, ei vor putea face ceea ce vor pe ambele maluri ale Nistrului. Evident că lucrurile pe care vor să le facă nu sunt în interesul cetățenilor Republicii Moldova... Repet, nu are cum să se întâmple acest lucru (n.r. să anexarea Transnistriei la Rusia), pentru că există scutul ucrainean și nu există acest risc. Sigur că ei pot să destabilizeze lucrurile acolo, dar nu există riscuri majore. Pericolul cel mare este ca să manipuleze cetățenii din R. Moldova, să distorsioneze votul și, respectiv, să-și aducă slugile în funcții de răspundere, a explicat Maia Sandu.

Maia Sandu a subliniat că Federația Rusă vrea să blocheze drumul european al țării noastre și vrea să controleze acest teritoriu pentru a-și îndeplini propriile interese, care nu au nimic cu bunăstarea cetățenilor din Moldova.

„Destabilizare, insecuritate, vulnerabilitate – asta își dorește Federația Rusă pentru Republica Moldova”, a spus președinta.

Totodată, Maia Sandu a ținut să precizeze că Moldova nu are nimic împotriva rușilor, ci este împotriva tancurilor rusești.

„Noi vrem doar ca Federația Rusă, la fel ca alte state, să respecte Republica Moldova, cetățenii moldoveni și alegerea lor”, a subliniat președinta.

Amintim că miercuri, 28 februarie, autoritățile nerecunoscute din regiunea transnistreană au organizat, la Tiraspol, un congres „al aleșilor locali de toate nivelurile”. În pofida unor informații vehiculate săptămâna trecută, Tiraspolul nu a cerut miercuri alipirea regiunii transnistrene la Federația Rusă. Așa-zisul congres din stânga Nistrului se va adresa însă Dumei de Stat de la Moscova cu „rugămintea” de a întreprinde măsuri pentru protejarea regiunii secesioniste.

În cadrul adunării de la Tiraspol, așa-zișii aleșii locali din regiunea transnistreană au decis să adopte un apel către Consiliul și Duma de Stat a Federației Ruse cu rugămintea de a proteja stânga Nistrului de așa-zisele presiuni în creștere din partea Chișinăului, ținând cont de faptul că peste 200 de mii de cetățeni ruși locuiesc acolo. De asemenea, în declarație se face un apel către Adunarea Interparlamentară a CSI cu solicitarea de a interveni în vederea neadmiterii escaladării situației la Nistru. Autoritățile de la Chișinău resping acuzațiile regimului separatist de la Tiraspol, iar unii experți au declarat că acest eveniment organizat este un bluf, cu scopul de a pune presiune pe Chișinău. Regimul de la Tiraspol nu își dorește nicio schimbare și este conștient de posibilele consecințe în condițiile războiului din Ucraina, au mai declarat ei.

Printre principalele aspecte menționate în declarația așa-zisului congres al aleșilor locali de la Tiraspol se numără: „tratamentul discriminatoriu și abuziv la care sunt supuși transnistrenii la trecerea frontierei moldovenești”. De asemenea, în declarație se face referire la un blocaj al livrărilor de echipamente de diagnosticare pentru instituțiile medicale din regiune. Prin urmare, cei adunați la Tiraspol au adoptat un apel către Secretarului General al ONU, cu solicitarea de a lua în considerare drepturile inalienabile ale locuitorilor regiunii. Au fost aprobate și alte solicitări.

Noutăţile partenerilor

comentarii: