image
Sursa foto: Jurnal.md

Politica bugetar-fiscală pentru 2024, aprobată de Guvern; Care sunt principalele prevederi

Proiectul politicii bugetar-fiscale pentru anul 2024 a fost aprobat în ședința de astăzi a Guvernului. Acesta include schimbări conceptuale, dar și sistemice de optimizare a administrării fiscale și are drept scop soluționarea constrângerilor economice sesizate de către contribuabili, identificarea instrumentelor de suport al populației, precum și continuarea procesului de armonizare a legislației Republicii Moldova cu practicile Uniunii Europene.

Potrivit ministrei Finanțelor, Veronica Sirețeanu, principalele obiective urmăresc implementarea instrumentelor de atragere și menținere a forței de muncă calificate, precum și simplificarea mecanismelor de calculare și achitare a impozitelor și taxelor.

Proiectyl extinde spectrul de stimulente fiscale prin revizuirea categoriilor de cheltuieli suportate de către angajator în favoarea angajaților, permise spre deducere în scopuri fiscale, cum ar fi: compensarea cheltuielilor pentru servicii alternative de îngrijire a copiilor, acordarea abonamentelor de sport, cadouri/vouchere în natură, cheltuieli pentru perfecționarea angajaților (team-building, training), cheltuieli aferente contractării serviciilor medicale, limitate la un cuantum ce nu va permite, în opinia ministerului, utilizarea acestor facilități în scopul substituirii plăților de bază.

Totodată, proiectul prevede majorarea plafonului deductibil pentru primele de asigurare facultativă de asistență medicală, precum și introducerea reglementărilor pentru cheltuielile de hrană și transport suportate pentru stagiari și/sau ucenici.

Adițional, proiectul propune extinderea categoriilor de deduceri pentru persoanele fizice la stabilirea obligațiilor aferente impozitului pe venit cu:

- cheltuieli aferente primelor de asigurare facultativă de asistență medicală sau pentru contractarea serviciilor medicale;

- cheltuieli aferente primei în baza contractului de asigurare de viață;

- sumele achitate de către persoana fizică pentru dobânzile aferente creditelor ipotecare la procurarea primei locuințe, altele decât cele contractate prin Programul de stat „Prima Casă”.

De asemenea, documentul prevede uniformizarea cotelor impozitului pe venitul persoanelor fizice, reținute pentru veniturile investiționale și financiare, prin stabilirea acestora la 6%. Măsura dată are drept scop stimularea investirii economiilor acumulate de persoanele fizice, prin intermediul aplicării unui regim unic asupra tuturor veniturilor menționate.

Practica de stabilire a ratelor accizelor pentru o perioadă de 3 ani (2024-2026) va fi continuată pentru a asigura realizarea principiului predictibilității pentru mediul de afaceri, dar și pentru a avea o prognoză clară a veniturilor bugetare.

Astfel, se preconizează că taxa pe produsele accizabile, inclusiv tutunul, cidrul, unele produse petroliere, va crește cu 7% anual în următorii 3 ani, cu excepția unor categorii de produse, cum ar fi gazul lichefiat, păcura, berea sau alcoolul.

Pentru a respecta angajamentele de armonizare a legislației fiscale și vamale, se modifică regimul fiscal aplicat autoturismelor, prin impozitarea acestora cu TVA pe principii generale, începând din 1 ianuarie 2025, cu micșorarea treptată a cotei de acciză.

În vederea îmbunătățirii procesului de administrare fiscală, interacțiunea cu contribuabilul se va focusa pe comunicarea electronică, prin introducerea reglementărilor aferente prezentării dărilor de seamă pe perioada suspendării activității agenților economici și optimizarea mecanismului de contestare a deciziilor SFS.

Implementarea măsurilor de politică fiscală se va realiza prin modificarea Codului fiscal și a legilor conexe acestuia, care pot fi consultate în proiectul de lege și nota informativă.

În acest an, Ministerul Finanțelor a elaborat și prezentat politica fiscală, respectând calendarul bugetar.

Noutăţile partenerilor

comentarii: