image
Sursa foto: captură video / Jurnal TV

„Suntem pe un butoi cu pulbere”: Istoric, despre evoluțiile relațiilor dintre Chișinău și Comrat // VIDEO

Vizitele tot mai frecvente ale bașcanei UTA Găgăuzia, aceeași marionetă politică a lui Ilan Șor, Evghenia Guțul, la Moscova degradează tot mai mult dialogul dintre Chișinău și Comrat. Istoricul Octavian Țâcu a explicat în platoul emisiunii „Secretele Puterii”, de la Jurnal TV, că promisiunile făcute de la Kremlin, fotografiile cu oficiali ruși și lipsa unei reacții ferme ale autorităților constituționale ale RM nu fac decât să plaseze statul „pe un butoi cu pulbere”, în contextul existenței unei situații explozive la frontieră și unor circumstanțe delicate în relațiile cu Tiraspolul.

Relațiile dintre Chișinău și Comrat ar trebui condiționate democratic, prin intermediul bugetului destinat regiunii. Problema însă este că prevederile constituționale care privesc UTA Găgăuzia, conturate de afiliații Kremlinului încă acum 30 de ani, nu au făcut decât să reducă pârghiile prin care Chișinăul s-ar putea impune în fața autonomiei, alimentând pe fundal tendințele separatiste.

Aceste condiții ancorează astăzi Republica Moldova într-un context cât se poate de dificil, în care statul simte că stă pe „un butoi cu pulbere”, având o situație delicată în regiunea transnistreană, o altă situație explozivă la frontieră și, mai nou, alte circumstanțe complexe și complicate în Găgăuzia.

„Mă întreb, această autonomie din ce se hrănește? Este bugetul Republicii Moldova? Este bugetul Republicii Moldova. Atunci, dacă este bugetul Republicii Moldova, lucrurile trebuie condiționate democratic. Eu înțeleg că există prevederi constituționale care deliberat au fost date pentru a întreține acest separatism de către acoliții Mosocvei în anii '90. După asta, această autonomie s-a hrănit din slăbiciunea guvernării de la Chișinău și am ajuns în situația în care suntem pe un butoi cu pulbere. Pe de o parte, dorim să păstrăm ordinea constituțională, să ne facem ordine acasă. Pe de altă parte, avem o situație explozivă în această regiune și avem o situație explozivă la frontieră și mai avem o situație extrem de delicată în regiunea transnistreană”, a punctat Țâcu.

Într-un asemenea context complicat, cu multe variabile necesare a fi urmărite, soluția ultimă înj contextul alegerilor care urmează în acest an, reprezintă consolidarea tuturor forțelor pro-europene, forțe care trebuie, de altfel, s-și definească elocvent agenda care vor să o urmeze.

„Toate astea ne duc cu gândul la o singură idee: noi avem nevoie, iar cetățenii Republicii Moldova trebuie să înțeleagă, de o unitate a tutoror forțelor pro-europene și unioniste ca să ne consolidăm în eventualitatea alegerilor care urmează, pentru că lucrurile sunt la vedere, noi știm ce avem de făcut. Chestiunea este dacă dispui de reusurse, de capacități și de voință politică pentru a duce la capăt aceste realizări”, a mai adăugat istoricul.

În ceea ce privește banii promiși de la Moscova de bașcana UTAG, Evghenia Guțul, care ar urma să fie virați cetățenilor din autonomia găgăuză pe carduri rusești „Mir”, Țâcu se arată convins că mijloace pentru a-i tranfera se vor găsi cu siguranță de către agenții de la Kremlin, exact în aceeași manieră în care au fost găsite mijloace pentru a transporta, acum aproape o lună, buletinele de vot în regiunea transnistreană.

„Cum vor ajunge acești bani este o chestiune despre care putem discuta: dacă au ajuns buletinele de vot în regiunea transnistreană, fiți siguri că și banii lui Putin vor putea să ajungă în Găgăuzia, așa cum ajung și milioanele lui în conturile pensionarilor din Transnistria”, a conchis Octavian Țâcu.

Emisiunea poate fi urmărită integral mai jos.

Noutăţile partenerilor

comentarii: