image
Sursa foto: Jurnal.md / Nadejda Roșcovanu

„Îndoiți ca ghioceii”; Scandal la Adunarea Judecătorilor: Țurcan, revocat de la șefia adunării // VIDEO

Adunarea Generală a Judecătorilor, reluată astăzi, se desfășoară cu scântei. Anatolie Țurcan, ales președinte la ședința din 17 martie, s-a abținut să conducă adunarea după ce se ceruse recuzarea sa. Nina Cernat a deschis ședința în calitate de președinte interimar, însă Țurcan s-a răzgândit repede și a urcat totuși pe scenă. Nu pentru mult timp însă, pentru că a fost revocat din funcție în scurt timp.

La începutul ședinței, a luat cuvântul și ministra Justiției, Veronica Mihailov-Moraru. „În calitate de țară-candidat la aderarea la UE, R. Moldova este așteptată să livreze rezultate concrete, în special la capitolul reformei justiției. Șase din cele nouă recomandări ale UE vizează justiția. Această reformă nu e necesară doar pentru aderarea la UE, dar și pentru asigurarea stabilitatea și funcționalitatea sistemului. Avem nevoie de implicarea tuturor magistraților”, a spus ministra.

Ulterior, Nina Cernat i-a oferit cuvântul și lui Ion Guzun, numit membru al CSM de către Parlament. Aici Anatolie Țurcan a sărit ca ars.

Țurcan Balan CernatȚurcan Balan Cernat

„Nu mai trebuie să continuați cu momente organizatorice. Dvs sunteți un judecător de rând care ar trebui să ia loc în sală. Repede eliberați locul! Repede! Dl Guzun, noi avem pe azi planificată alegerea membrilor în CSM, nu dispunem de timp pentru cuvinte de salut, planuri mărețe. Chiar dacă doamna Cernat v-a acordat dreptul să țineți un mic discurs, vă rugăm insistent ca acesta să nu dureze. Dar, doamna Cernat, ar trebui să avem oleacă de simț și să aveți în vedere că Adunarea Generală a Judecătorilor continuă și nu ați avut dreptul nici să urcați pe scenă”, s-a revoltat Țurcan.

jurnal.md

„CSM trebuie să devină instituție de protecție a judecătorilor de influență din exterior, dar și protecția societății de judecători care încalcă legea. Se impun schimbări cruciale. Astăzi stă în puterile dvs să delegați 4 din cei 5 candidați selectați”, a spus Guzun, după care a început să menționeze acțiunile întreprinse de la preluarea mandatului, lucru care l-a făcut pe Țurcan să intervină din nou.

„Domnule Guzun, nu ne faceți darea de seamă! Aveți oleacă de simț! (...) Mai repede!”, l-a apostrofat Țurcan.

„Una din activități a fost și sesizarea activității dvs”, i-a răspuns Guzun. „Dacă percepția oamenilor e că sistemul e corupt, nu oamenii greșesc. Dacă percepția partenerilor de dezvoltare e că reformele trenează, că în justiție nu s-au făcut progrese, nu partenerii ne vor răul. Noi suntem cei care am permis ca această percepție să se creioneze”, a punctat Guzun.

Jurnal.md / Nadejda RoșcovanuJurnal.md / Nadejda Roșcovanu

Ulterior, Anatolie Țurcanu a anunțat că a depus o cerere de abținere din a-și exercita funcția de președinte al Adunării, dar ulterior s-a răzgândit și că „nu-și mai susține abținerea”.

Propunerea de revocare a sa din funcție, depusă anterior de judecătoarea Aliona Miron, a fost însă pusă la vot, fiind susținută de majoritate. După aceasta, și secretarul ședinței, Gheorghe Balan, s-a retras din funcție, nu înainte de a ține un discurs.

Jurnal.md / Nadejda RoșcovanuJurnal.md / Nadejda Roșcovanu

„Dacă s-a ajuns ca judecătorii atât de ușor să fie îndoiați... Nici n-am cuvinte. De votul nostru depinde nu doar soarta sistemului judecătoresc, ci soarta întregii țări. Odată cu îndoierea ca ghiocelul a puterii judecătorești se termină echilibrul între cele trei puteri”, a spus Balan.

jurnal.md

Urmăriți aici ședința în direct:

Adunarea Generală a Judecătorilor

Urmăriți LIVE Adunarea Generală a Judecătorilor, reluată după întreruperea anunțată la data de 17 martie anul curent. Posted by Centrul de Resurse Juridice on Thursday, 27 April 2023

Noutăţile partenerilor

comentarii: