image
Sursa foto: Agerpres

Grevă generală în școlile din România, prima după 18 ani

Sindicatele din educație declanșează luni, 22 mai, o grevă generală în școli, după ce la negocierile de duminică cu Guvernul nu s-a ajuns la nici o înțelegere. Sindicaliștii spun că greva generală din învățământ va continua până când vor primi din partea Guvernului „o soluţie credibilă” asupra revendicărilor salariale.

Ultima grevă generală din învățământ, în România, a avut loc în urmă cu 18 ani și a durat trei săptămâni. Acum, sindicaliștii vor ca un profesor debutant să aibă un salariu de 4.000 de lei românești, iar un profesor la final de carieră să primească 7.000 de lei în mână, notează Hotnews.

Greva a început la ora 08:00 în toate școlile din România în care există membri de sindicat. Este a treia grevă de mare amploare din ultimii 30 de ani, celelalte desfăşurându-se pe parcursul a cinci săptămâni, respectiv trei săptămâni.

Sindicatele din educaţie au anunţat, duminică, după negocierile de la Palatul Victoria cu premierul Nicolae Ciucă, liderul PSD Marcel Ciolacu şi mai mulţi miniştri, că greva din învăţământ va fi declanșată începând de luni, iar durata ei va depinde strict de răspunsul pe care îl va da mai departe Guvernul. 

Au intrat în grevă peste 100.000 de cadre didactice și alți angajați din învățământ.

Ultima grevă generală în învățământul din România a avut loc în 2005. A durat trei săptămâni, timp în care profesorii nu au intrat la ore. În acea perioadă, s-au alăturat protestelor și profesorii din învățământul universitar. Sindicatele au cerut din nou alocarea a 6% din PIB, salarii dublate până în 2007 și fonduri suplimentare pentru infrastructură.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: