image
Sursa foto: ria.ru

Când R. Moldova va părăsi definitiv Adunarea Interparlamentară a CSI; Critici de la Moscova: „Pierdere uriașă pentru RM”

Republica Moldova va finaliza procedura de ieșire din Adunarea Interparlamentară a țărilor CSI pe 8 februarie 2024, a declarat președintele Adunării, Președintele Consiliului Federației al Federației Ruse Valentina Matvienko.

„În ceea ce privește când procedura va fi finalizată, totul este specificat în regulile noastre. După declarația Moldovei despre părăsirea Adunării Interparlamentare a CSI, procedura se va încheia pe 8 februarie 2024 și din acea dată, Moldova nu va mai fi oficial membru al Adunării Interparlamentare a CSI”, a declarat Matvienko pentru jurnaliștii ruși, scrie Ria Novosti.

Aceassta a adăugat că asambleea nu va avea de suferit și va continua să să funcționeze.

„Este o pierdere uriașă pentru Republica Moldova. Comunitatea noastră se numește „Comunitatea Statelor Independente”. Moldova nu mai este un stat independent de mult timp de la sosirea doamnei Sandu. Este sub control extern și vorbește cu o voce străină. Prin urmare, nu este nimic de adăugat aici”, a conchis Matvienko.

Amintim că președintele Parlamentului, Igor Grosu, a anunțat la 15 mai că inițiază procedura de retragere a RM din Acordul privind Adunarea interparlamentară a CSI. Speakerul a menționat că aflarea în CSI nu a apărat țările membre de atacuri militare, război și ocupare ilegală a teritoriilor suverane. După ce o țară fondator a acestei structuri, Federația Rusă, a atacat într-un mod barbar alt stat fondator, Ucraina, ocupându-i teritorii și ucigându-i cetățenii, această organizație nu se mai poate denumi drept „comunitate”, a argumentat Grosu.

Denunțarea Convenției cu privire la Adunarea Interparlamentară a CSI a fost deja aprobată de Guvern și votată de Parlamentul de la Chișinău.

Citeşte mai mult despre

CSI

Noutăţile partenerilor

comentarii: