image
Sursa foto: jurnal.md

VIDEO: Fostul deputat de la PCRM, PDM și Partidul Șor, Vladimir Vitiuc, a devenit cetățean român

Fostul deputat comunist, democrat, iar mai apoi, membru al Partidului Șor, Vladimir Vitiuc, a devenit cetățean al României cu acte în regulă. Vitiuc, care se exprimă cu greu în limba română, a depus ieri jurământul de credință față de România la Autoritatea Națională pentru Cetățenie din București.

Fostul deputat a fost surprins de un reporter al Ziarului de Gardă înainte de a depune jurământul. Ulterior, după ce a jurat credință României, Vitiuc a spus că acesta e un „moment istoric”.

Întrebat de ce a decis să obțină cetățenia română, fostul deputat a răspuns că e un drept al său. „Bunica mea și bunicul meu au fost cetățeni ai României și, ca toți cetățenii moldoveni, am așa drept. La 50 de ani am luat decizia să fac. Acesta e un moment istoric", a spus Vladimir Vitiuc.

Acesta a mai spus că viziunile sale politice și acțiunile sale anterioare în calitate de deputat nu contravin în niciun fel valorilor românismului și jurământului de credință, față de statul român. Asta chiar dacă în 2021, alături de deputații Partidului Șor și ai PSRM, Vitiuc a votat mai multe proiecte privind sporirea rolului limbii ruse în activitatea instituțiilor oficiale ale Republicii Moldova.

În decembrie 2015, Vladimir Vitiuc, împreună cu alți 13 deputați comuniști, a părăsit rândurile PCRM. Cei 14 deputați au format Platforma parlamentară „Pentru Moldova” și s-au aliat PD-ului, controlat de Vladimir Plahotniuc. Peste ani, fiind acuzați că au primit bani pentru a părăsi PCRM, cei 14 foști deputați au fost cercetați penal. În ianuarie curent, dosarul a fost însă clasat.

Noutăţile partenerilor

comentarii: