image
Sursa foto: poliția.md

Contrabandă cu țigări în valoare de 19.000.000 de euro: Grup infracțional compus din moldoveni și cehi, reținut în flagrant

Un grup infracțional format din moldoveni și cehi, cu vârste cuprinse între 30 și 45 de ani, a fost demascat în urma unei operațiuni comune între Poliția Republicii Moldova și Serviciul Vamal al Republicii Cehe.

Ofițerii Direcției Combaterea Crimei Organizate ai Inspectoratului Național de Investigații, au documentat pe perioada a zece luni, un grup de persoane, care deghizau activitatea de producerea clandestină a țigaretelor și de contrabandă, cu ajutorul unor companii înregistrate în Republica Moldova.

Membrii grupării foloseau autocamioane înregistrate pe aceste companii în desfășurarea activităților infracționale pe teritoriul UE, ulterior, au redirecționat producerea clandestină a țigaretelor pe teritoriul Republicii Cehe.

În cadrul documentării, polițiștii au identificat aria de activitate infracțională a membrilor grupului, după care prin intermediul Centrului Cooperare Polițienească Internațională a IGP s-au desfășurat schimbul de informații cu Administrația Vamală a Republicii Cehe.

Valoarea capturii constituie peste 19 milioane de euro.

Astfel, la 15 octombrie, autoritățile din Cehia au inițiat proceduri penale pentru suspiciunea infracțiunii de evaziune fiscală și plăți obligatorii similare.

Ulterior, în cadrul măsurilor speciale de investigații comune, suspecții s-au dovedit a fi un grup criminal bine organizat, cu o ierarhie stabilită între ei, care își desfășurau activitatea infracțională în mai multe țări europene.

Gruparea era condusă de moldoveni, persoane responsabile de achiziționarea componentelor importante pentru fabricarea ilicită a țigărilor și de transportarea lor la locul de producție din Ralsko, Republica Cehă.

La 2 decembrie, acest grup infracțional a fost reținut în flagrant, în timp ce încărcau țigările într-un camion cu numere de înmatriculare moldovenești, care aparținea unuia dintre reținuți.

De asemenea, au fost efectuate percheziții în mai multe clădiri din Republica Cehă, unde au fost găsite un număr de 180 de paleți, cu componente importante pentru producția de țigări și deșeuri provenite din producția de tutun.

poliția.mdpoliția.md

În timpul percheziției a încăperii, unde a fost instalată fabrica clandestină a țigaretelor din Ralsko, Republica Cehă, au fost depistate o linie completă de producție a țigărilor, un tăietor de tutun și o tocătoare de tutun, componente de țigări și un total de 8 550 000 de țigări L&M și Richmond, precum și documente personale românești falsificate folosite de suspecți în activitățile infracționale.

poliția.mdpoliția.md

Astfel, cinci moldoveni au fost arestați în Cehia, iar patru cehi au fost trimiși în custodie de către judecător, pe baza unei propuneri a procurorului de supraveghere.

Persoanele reținute riscă închisoare până la zece ani. În continuare ofițerii de investigații ai Direcției Combaterea Crimei Organizate a INI, desfășoară măsuri speciale de investigații pentru stabilirea tuturor membrilor grupului precum și inițierea investigațiilor financiare pentru depistarea veniturilor ilegale în urma activităților infracționale.

poliția.mdpoliția.md

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: