image
Sursa foto: captură video

Cosmonauţi de pe Staţia Spaţială Internaţională au jucat şah cu un campion de pe Terra // VIDEO

Doi cosmonauţi de la bordul Staţiei Spaţiale Internaţionale (SSI) au marcat, marţi, 50 de ani de la prima partidă de şah jucată din spaţiu.

Echipaţi cu o tabletă de şah electronică, cosmonauţii Anatoli Ivanishin şi Ivan Vagner au jucat şah în imponderabilitate împotriva fostului copil minune Serghei Karjakin, în vârstă de 30 de ani.

Partida a fost transmisă în direct şi s-a încheiat după 15 minute cu remiză.

A fost organizată de agenţia Roskosmos şi de Federaţia Rusă de Şah pentru a celebra cea de-a 50-a aniversare a primei partide de şah dintre cosmonauţi aflaţi în spaţiu şi alţi colegi de pe Terra la 9 iunie 1970, scrie News.ro.

"Este o mare onoare pentru noi să pierdem în faţa unui maestru", a spus Ivanishin, în timp ce Vagner a adăugat că astronauţii din SUA de pe SSI au urmărit partida şi au oferit ponturi.

Karjakin, care a jucat de la Muzeul Spaţiului din Moscova, a spus că nu a dormit până la ora 4.00 dimineaţa înaintea partidă.

"Au jucat bine", a spus el. "Pot spune că funcţiile creierului uman funcţionează bine în spaţiu şi s-a văzut asta astăzi".

La vârsta de 12 ani şi şapte luni, Karjakin a devenit cel mai tânăr maestru de şah din lume.

Ivanishin, Vagner şi astronautul american Chris Cassidy au sosit pe SSI în aprilie.

La 31 mai, cosmonauţilor ruşi li s-au alăturat americanii Bob Behnken şi Doug Hurley în cadrul primului zbor cu echipaj uman efectuat de compania privată SpaceX către SSI.

SpaceX a făcut istorie devenind prima companie comercială din lume care a trimis echipaj uman spre SSI.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: