image
Sursa foto: gov.md

OSCE a informat despre lipsa planurilor de a convoca formatul 5+2; Răspunsul tranșant al Biroului de Reintegrare

OSCE a informat despre lipsa planurilor de a convoca formatul 5+2 pentru a discuta problemele apărute în regiunea transnistreană în contextul pandemiei de Covid-19.

Responsabilii de la Biroul de Reintegrare și-au exprimat regretul că solicitarea Chișinăului privind subiectele de importanță vitală, cum ar fi viața și sănătatea cetățenilor, precum și accesul populației la asistența medicală în contextul barierelor ilegale de liberă circulație, nu au fost tratate cu atenție deosebită în contextul situației excepționale create de criza pandemică Covid-19.

La 10 aprilie 2020, reprezentantul politic în procesul de reglementare a conflictului transnistrean din partea Chișinăului, Cristina Lesnic, a solicitat convocarea în regim de urgență a reuniunii în formatul 5+2 pentru a discuta măsurile și a identifica soluții rapide pentru intervenirea în situația Covid-19 din regiunea transnistreană.

În contextul informațiilor disponibile, Chișinăul a insistat asupra necesității convocării în regim de urgență a ședinței formatului 5+2 și a solicitat mediatorilor și observatorilor să-și revizuiască poziția în această privință.

„Prin acțiunile unilaterale ale părții transnistrene sunt încălcate drepturile omului, în special dreptul la viață și sănătate, dreptul persoanelor asigurate medical să consulte medicul, dreptul la alegerea instituției medicale publice sau private, libera circulație precum și accesul la medicamente compensate şi necesități vitale. În condițiile actuale sustenabilitatea rezultatelor atinse în cadrul Pachetului Berlin Plus, printre care și asigurarea liberei circulații a populației de pe ambele maluri ale Nistrului și a profesorilor din școlile cu predare în limbă română din regiune, scoate în evidență noi realități”, se spune într-un comunicat emis de Biroul de Reintegrare..

Aceeași sursă informează că sănătatea persoanelor este înafara procesului politic, și în acest context va utiliza și alte instrumente pe care le are la dispoziție pentru a asigura soluționarea problemelor urgente ale cetățenilor Republicii Moldova.

În context Chișinăul a adresat un demers către reprezentanța Organizației Mondiale a Sănătății, prin care a solicitat OMS efectuarea unei vizite cu caracter strict tehnic în regiunea transnistreană, pentru a se informa la fața locului despre încălcarea drepturilor omului în contextul crizei pandemice

În context, responsabilii de la Biroul de Reintegrare reiterează că autoizolarea regiunii transnistrene sub pretextul pandemiei, împiedicarea liberei circulații şi a accesului la asistența medicală de urgență, precum şi denaturarea informațiilor privind situația reală în privința cetățenilor Republicii Moldova din regiunea transnistreană constituie încălcări grave ale drepturilor omului.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: