image
Sursa foto: AP

Victorie la CEDO pentru principalul opozant al lui Putin; Rusia, obligată să-i dea lui Navalnîi 50.000 de euro

Rusia a fost condamnată de Curtea Europeană a Drepturilor Omului pentru că l-a arestat de mai multe ori pe opozantul rus Alexei Navalnîi din motive politice. Caracterul politic reprezintă un aspect fundamental al arestărilor – două dintre ele vizează în realitate sugrumarea pluralismului politic, se arată în justificarea Curţii Europene.

Este o victorie pentru opozantul principal al lui Vladimir Putin.

Activistul anticorupţie, în vârstă de 42 de ani, un avocat de profesie, a fost arestat de mai multe ori între 2012 şi 2014 pentru că a organizat manifestaţii împotriva puterii, majoritatea interzise de autorităţi.

Alexei Navalnîi şi-a strâns avocaţii în braţe şi s-a declarat mulţumit şi bucuros de decizia Curţii. În primă instanţă, judecătorii Curţii nu au recunoscut caracterul politic al arestărilor. Acum, decizia este definitivă şi nu mai poate fi contestată.

În sfârşit Curtea Europeană recunoaşte faptul că arestările au avut loc pe considerente politice, a declarat liderul de opoziţie rus, Alexei Navalnîi imediat după ce a auzit decizia. El susţine că hotărârea este importantă nu doar pentru el dar pentru numeroase alte persoane din Rusia care devin zilnic victimele unor astfel de persecuţii.

El nu crede că autorităţile ruse vor da curs deciziilor. Iniţial, Alexei Navalnîi a fost împiedicat să părăsească Moscova pentru a se deplasa la Strasbourg. Serviciul federal rus i-a cerut să achite o amendă de 27.000 de euro şi doar după ce a achitat, Navalnîi a fost lăsat să părăsească ţara.

Curtea a concluzionat, de asemenea, că a fost încălcat articolul 11 din Convenția asupra libertăţii de reuniune şi asociere pe motivul că “două dintre arestări nu au avut un scop legitim și alte cinci nu erau necesare într-o societate democratică”.

De asemenea, Curtea a recomandat guvernului rus să garanteze libertatea adunării pașnice – adică lumea să fie lăsată să protesteze, paşnic, atunci când doreşte.

Rusia va trebui să îi achite lui Alexei Navalnîi aproximativ 63.000 de euro, daune morale şi materiale şi alte taxe.

El a fost împiedicat să candideze la alegerile prezidenţiale din martie 2018, fiind declarat neeligibil. Alexei Navalnîi a lansat apoi un apel pentru boicotarea scrutinului câştigat de Vladimir Putin cu peste 76% din voturi.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: