image
Sursa foto: tribuna.md

Andrei Năstase, scrisoare către Filip: Vă invit la o discuție publică pentru a vorbi pe marginea crizei profunde din țară

Liderul Platformei Demnitate și Adevăr, Andrei Năstase, îl invită pe premierul Plavel Filip la o discuție publică, până la protestul din 26 august sau în cadrul acestuia, în PMAN din Chișinău, pentru a discuta pe marginea crizei profunde din țară. Acesta i-a trimis o scrisoare publică în care își arată nemulțumirea față de lipsa de reacție a organelor competente față de atacurile asupra presei independente și asupra protestatarilor pașnici.

Domnule Filip,

constat cu mare îngrijorare că situația social-politică din Republica Moldova degradează de la o zi la alta, exodul a atins cote maxime, iar guvernul condus de Dvs. nu ia nicio atitudine pentru a stopa catastrofa statului de drept. În ultima perioadă atacurile asupra presei independente, asupra protestatarilor pașnici, asupra tuturor celor care sunt în dezacord cu abuzurile antidemocratice ale puterii sunt din ce în ce mai agresive, mai violente, mai impertinente. Ceea ce este și mai grav, este totala lipsă de reacție a organelor competente, a guvernului pe care îl conduceți. Dimpotrivă, se crează impresia că agresorilor li s-a dat undă verde de sus pentru a destabiliza situația din țară, pentru a crea haos și a băga frica în cetățenii activi, conștienți de realitatea crudă din Republica Moldova. Iată doar câteva exemple. La Ungheni a fost agresată jurnalista Lucia Bacalu, a fost bătut activistul civic Gheorghe Petic, la Orhei au fost loviți mai mulți membri ai Platformei DA, la Ialoveni elemente criminale, inclusiv în stare de ebrietate avansată, minori, tineri drogați, bugetari aduși cu forța coordonați de reprezentanți de vază ai PD au atacat protestatari pașnici, jurnaliști, inclusiv pe jurnalistul Nicolae Josan, agresorul acestuia fiind identificat de cetățeni. De asemenea, sunt organizate tot felul de provocări explicite menite să confrunte oamenii, atmosfera socială conflictuală este escaladată cu bună știință, iar cei care fac acest lucru, nu sunt trași la răspundere în niciun fel. Complicitatea unor structuri de forță și paramilitare cu ordinele criminale ale lui Plahotniuc și coordonatorii săi este la vedere! Tentativele de deturnare a protestelor pașnice, de transformare a acestora într-un nou 7 aprilie, au fost și rămân în continuare acțiuni menite să creeze tensiuni sociale, acestea fiind profitabile exclusiv pentru cel care trage sforile puterii în Republica Moldova, Vladimir Plahotniuc. Abuzurile dictatoriale ale puterii capturate de acesta au fost relevate clar atât în Rezoluția participanților la protestul masiv din 1 iulie, cât și în Rezoluția UE din 5 iulie, anul curent. Furtul miliardului, invalidarea alegerilor locale noi, schimbarea sistemului electoral, adoptarea legii privind amnistia fiscală, iar acum și încercările tot mai insistente de a provoca confruntări violente în rândul cetățenilor, sunt crime împotriva propriului popor și făptașii vor răspunde pentru ele mai devreme sau mai târziu.

Consider necesar să semnalez această stare de fapt și să insist asupra stopării fenomenului îngrijorător de destabilizare a situației din țară. Încetați să tolerați dezmățul unor elemente marginale ale societății, să manipulați oamenii mai puțin informați, să încurajați tacit atacurile asupra cetățenilor cinstiți și activi. Solicit să fie dispusă neîntârziat anchetarea cazurilor abominabile de atentat la statul de drept, de atacuri ostile la societatea civilă, mass media, opoziția anti-oligarhică, cetățenii activi.

Republica Moldova a ajuns să fie condusă de o persoană asupra discernământului căreia mă îndoiesc, căci modul în care aceasta gestionează situația din țară este lipsit de orice bun simț și depășește cu mult limitele celei mai puerile democrații, fiind anti-popular, scandalos, inacceptabil, aducând țara la periferia civilizației, între Coreea de Nord și Somalia. Abuzurile acestui criminal trebuie oprite neîntârziat și mai am speranța că printre cei care sunt la cârma țării noastre mai există oameni capabili să se detașeze de psihopatul uzurpator.

Din aceste considerente, vă invit la o discuție publică, până la protestul din 26 august sau în cadrul acestuia, în PMAN din Chișinău, pentru a discuta pe marginea crizei profunde din țară, inclusiv a subiectului acestei scrisori. Subliniez că intenția mea și a colegilor mei de a organiza proteste exclusiv pașnice, așa cum am procedat de fiecare dată din 2015 încoace, este fermă. Mă refer aici și la protestul preconizat pentru data de 26 august 2018. De altfel, inacțiunile instituțiilor de profil, a Dvs în calitate de prim-ministru, în vederea stopării degradării statului de drept crează toate circumstanțele pentru ca protestele să continue și după 26 august. Noi suntem determinați să nu încetăm protestele până la soluționarea revendicărilor noastre, suntem hotărâți să oprim deteriorarea statului de drept și încălcarea drepturilor fundamentale ale omului în Republica Moldova.

Andrei Năstase, Primarul ales al municipiului Chișinău, Președintele Platformei Demnitate și Adevăr

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: