image
Sursa foto: captură video / Jurnal TV

Cum se face că spațiile comerciale de la Aeroport încă sunt la Șor? Grosu: „Interesele sunt foarte mari” // VIDEO

Reprezentanții Aeroportului Internațional Chișinău (AIC) au anunțat astăzi că licitația pentru închirierea spațiilor comerciale de la Aeroport, unde a participat o sigură companie - Lagardere Travel Retail, a fost sistată. Președintele Parlamentului, Igor Grosu, a comentat situația în platoul emisiunii „Secretele Puterii” de la Jurnal TV, subliniind că interesele din spate ar fi foarte mari, iar situația în sine l-ar avantaja cel mai mult pe fugarul Ilan Șor, care continuă să derive beneficii financiare de pe urma exploatării respectivelor active ale AIC.

Motivul în baza căruia licitația pentru închirierea spațiilor comerciale de la Aeroport ar fi fost anulată deja pentru a treia oară în ultimele patru luni ar fi, așa cum afirmă speakerul legislativului de la Chișinău, interesele foarte mari care stau în spate.

Problema cea mai mare, dincolo de faptul că procedura durează nefiresc de mult, este dată de banii proveniți în continuare de pe urma exploatării comerciale a acelor spații, bani care ajung la nimeni altul decât fugarul Ilan Șor și devin, cel mai probabil, o sursă suplimentară pentru susținerea diferitor forme de destabilizare a Republicii Moldova prin serii de proteste organizate sau campanii neoneste.

„Eu cred că răspunsul este la suprafață: interesele sunt foarte mari, în special din partea celor care încă dețin aceste spații și veniturile de pe urma exploatării acestor spații au fost folosite, cred eu, pentru a finanța protestele, campaniile și așa mai departe. Acum, unde s-a greșit mai mult este greu de spus. O parte din vină o poartă și cei care au elaborat caietul de sarcini, nu în stilul cel mai bun. Intenția sunt sigur că a fost bună, să vină o companie care are experiență de a gestiona active similare din Uniunea Europeană, nu de prin Siberia de pe undeva”, a declarat Igor Grosu.

O altă problemă generată de această întreagă epopee care vizează licitația de la Aeroport este că astfel se aduce și un prejudiciu de imagine Republicii Moldova, în fașa potențialelor comapnii seriose din Uniunea Euoropeană care înainte luau în calcul oferte de afaceri cu diferite companii sau instituții din RM.

Președintele Parlamentului recomandă în acest context ca toți din consucerea Aeroportului Internațional Chișinău să învețe din această experiență „mai puțin plăcută”, dar și să lanseze cât de curând o licitație nouă, îmbunătățind caietul de sarcini și consultând Agenția pentru Contestații în Achiziții. Scopuol ultim rămâne aducerea unei companii demne, seriose, din UE, care să preia gestionarea acestor spații comerciale de la Aeroport,a stfel încât ele să nu mai stea în buzunarul lui Șor.

„Da, sunt de acord că toată specula, toată isteria care a fost ridicată în jurul acestui concurs ne aduce un prejudiciu de imagine. Acum, ultima decizie am văzut-o și eu, că au anulat licitația în situația în care compania nu ar fi prezentat toate informațiile, datele exhaustive. A fost luată decizia care a fost luată. Sper ca cei care organizează, mă refer la conducerea Aeroportului, să învețe din această experiență mai puțin plăcută, dar și să lanseze cât de curând o licitație nouă, să îmbunătățească acest caiet de sarcini, să consulte Agenția pentru Contestații în Achiziții, să vadă cum de făcut astfel încât mai multe companii bune, cu renume să poată ușor proba, dovedi, prezenta date și ce fel de experiență au în Uniunea Europeană, pentru a putea da în chirie aceste spații și ele să nu mai fie la cheremul acestui fugar despre care noi știm că este condamnat”, a mai adăugat președintele Parlamentului Republicii Moldova.

Amintim că reprezentanții AIC au informat astăzi că în urma examinării materialelor prezentate de către singura companie participantă la licitația pentru închirierea spațiilor comerciale de la Aeport, membrii comisiei de licitație au constatat că Lagardere Travel Retail nu a prezentat toate documentele justificative pentru a se califica în etapa finală. Astfel, procesul de licitație cu strigare pentru locațiunea activelor neutilizate destinate activității Travel Retail & Food and Beverages a fost sistat.

Emisiunea poate fi urmărită integral mai jos.

Live: Secretele Puterii, ediția din 17.04.2024

Live: Secretele Puterii, ediția din 17.04.2024 Publicată de JurnalTV.md pe Miercuri, 17 aprilie 2024

Noutăţile partenerilor

comentarii: