image
Sursa foto: jurnal.md

Energocom a încheiat noi contracte de procurare a gazelor, inclusiv cu DEPA din Grecia; „Am negociat un preț foarte bun”

Energocom a încheiat contracte de procurare a gazelor cu două companii noi, inclusiv cu DEPA din Grecia. Directorul „Energocom”, Victor Bânzari, a anunțat astăzi în cadrul unei conferințe de presă că negociatorii au obținut un preț foarte bun, iar noile cantități de gaze vor fi utilizate pentru consumul curent și o parte va fi stocat în depozite.

Șeful Energocom a menționat că întreprinderea DEPA , în urma deplasării ministrului Energiei, Victor Parlicov și a negocierilor de la Atena, au convenit asupra unui preț acceptabil pentru RM și a fost semnat un contract de achiziție.

O altă companie care a oferit un preț bun pentru gazul livrat și a fost acceptată de Consiliul de administrare al Energocom, a solicitat clauze de confidențialitate, potrivit cărora nu își dorește să-i fie divulgat numele cantitatea și prețul. „Dar vă putem comunica în linii generale că este o companie serioasă cu o experiență vastă în domeniu și a oferit un preț foarte aproape de așteptările noastre. Prețurile noastre pentru această vară sunt legată de bursă, plus un mic coeficient suplimentar, de transportare a gazului până la hotarele RM”, a precizat Bânzari.

Aceste cantități vor fi utilizate pentru consumul curent și foarte puțin, pentru a fi depozitate în depozitul din Ucraina.

„Noi nu putem divulga alte detalii pentru că avem semnate niște contracte cu aceste companii care nu ne permit să divulgăm datele din cauza unor motive financiare și tehnice care ar putea perturba relația noastră”, a mai spus șeful Energocom.

Totodată el a comentat unele acuzații apărute în mass media referitor la activitatea companiei.

Referitor la unele atacuri din presă asupra Energocom, narativul e din cauză că timp de 30 de ani am avut un singur furnizor, iar acum Energocom are posibilitatea să-și diversifice rutele și să importe gaz din orice colț al continentului european și are deja circa 15 companii care ar putea furniza orice cantitate de gaze

Am fost și vom fi ținta atacurilor pentru că suntem incomozi pentru mulți alții care au depins de livrările doar din partea Gazprom, dar o să ne facem în continuare meseria în mod profesionist și vom identifica cele mai bune soluții și prețuri pentru consumatori”, a spus Victor Bânzari.

La momentul actual RM are un stoc de circa 100 de milioane de m.c. de gaze naturale, și stocul urmează să fie completat cu încă 22,8 milioane de metri cubi de gaze. O parte din aceste gaze vor constitui stocuri strategice. Pe moment, consumatorii din RM consumă în mare parte gaze importate din state europene.

Evenimentul poate fi urmărit integral mai jos.

Noutăţile partenerilor

comentarii: