Ministrul marocan de Externe a afirmat că decizia de a întrerupe relaţiile diplomatice cu Iranul nu are legătură cu recentele evoluţii din Orientul Mijlociu. Marocul a mai întrerupt relaţiile diplomatice cu Iran şi în 2009, acestea fiind restabilite în 2014, scrie mediafax.ro.

”O primă tranşă de arme a fost recent furnizată Frontului Polisario, care militează pentru independenţa Saharei Occidentale şi este susţinut de Algeria, printr-un element al ambasadei iraniene din Alger. Marocul dispune de dovezi incontestabile, persoane identificate şi fapte precise care confirmă această înţelegere dintre Polisario şi Hezbollah împotriva intereselor marocane. Ambasadorul Marocului la Teheran a părăsit marţi Iranul şi voi cere însărcinatului cu afaceri al Ambasadei Iranului să părăsească Marocul fără întârziere”, a afirmat Bourita.

Sahara Occidentală este o întindere teritorială revendicată atât de Maroc, cât şi de Frontul Polisario, care militează pentru organizarea unui referendum pentru autodeterminare. Marocul susţine că regiunea este parte componentă a teritoriului său şi respinge pretenţiile Frontului Polisario.